Hopp til innhold

Træna-folk lei av midlertidige løsninger

På Træna er det fremdeles stor frustrasjon over samferdselstilbudet. – Det er så galt at folk avbestiller timer på sykehuset og heller holder seg hjemme, sier Mari Ann Droksås på Træna.

Træna

VÆRHARDT ØYSAMFUNN: Mange av innbyggerne er lei midlertidige løsninger, og tror ikke det nye busstilbudet vil gjøre det lettere å reise til og fra øykommunen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Mari Ann Droksås, Træna

Mari Ann Droksås

Foto: Privat

Før jul var hele folket engasjert i aksjonen for et godt hurtigbåttilbud på Trænaruta. Nå er det igjen stort engasjement etter at fylket før helga presenterte ei midlertidig løsning for de reisende.

– Dette går ut over folkehelsa her ute. Tilbudet er fortsatt veldig uforutsigbart. Og spesielt den eldre befolkninga har store problemer, sier Droksås.

Hardt havstykke

Løsninga går ut på at det settes opp buss mellom Stokkvågen og Sandnessjøen når hurtigbåten ikke går. Og innstillinger har det vært svært mange etter at MS «Fjordprinsessen» ble satt inn på sambandet først i februar.

MS "Fjordprinsessen"

MS 'Fjordprinsessen'

Foto: Torghatten Nord

Nybåten tåler ikke høye bølger.

– Det er et hardt havstykke over Trænfjorden. Vi trenger noe annet enn den fjordbåten vi har fått. Midlertidige løsninger har vi sett altfor lenge. Det nytter ikke å sette ti plaster på et sår, sier Droksås.

Mer forutsigbart

På fylket mener de busstilbudet vil gjøre det litt lettere.

– Bussen mellom Stokkvågen og Sandnessjøen vil ikke løse alle ulempene for de reisende, men den vil gjøre reisen mer forutsigbar, sa fylkesråd Hild-Marit Olsen da hun presenterte løsninga.

Droksås mener bussen ikke løser noen problemer.

– Vi mener at det vi trenger er en båt i Stokkvågen som korresponderer med ferga som går herfra. Så kan vi komme oss videre til Nesna og Sandnessjøen. Det ligger flere båter i Sandnessjøen som kunne vært brukt, sier Droksås.

Skjønner frustrasjon

Per Pedersen

Ordfører Per Pedersen

Foto: Øystein Nygård / NRK

Ordføreren på Træna har vært med på å finne fram til buss-løsninga, men han understreker at den bare er midlertidig.

– Jeg skjønner at folk er frustrerte, med buss kommer de et par timer senere til Sandnessjøen enn de normalt vill ha gjort. Men denne løsninga er bedre enn ingenting, sier ordfører på Træna Per Pedersen.

Folk i villrede

Ifølge Droksås er mange av innbyggerne på Træna enige med henne.

– Før kunne vi bruke en dag på å komme oss fram og tilbake til Sandnessjøen. nå er folk nesten slutta å reise . Folk blir i villrede, og dropper kanskje en time på sykehuset fordi de ikke tar sjansen på å reise. Masse ekstrakostnader får folk her også, sier Mari Ann Droksås oppgitt.

NRKs reporter måtte finne en alternativ reisevei for å komme seg fra Træna til Bodø