Torvald så nagasakibomben med egne øyne

Tidligere ordfører i Alstahaug, Torvald Kibsgaard, var krigsfange i Japan og så nagasakibomben med egne øyne. Tirsdag døde han, 94 år gammel.

Torvald Kibsgaard

Torvald Kibsgaard så atombomben som ble sluppet over Nagasaki i 1945 med egen øyne. Tirsdag sovnet 94-åringen stille inn.

Foto: NRK/arkiv

13. mars sovnet Torvald Kibsgaard stille inn på Alstahaug sykehjem, med sin kone Nimfa ved sin side.

Den tidligere ordføreren i Alstahaug satt som krigsfange i Japan under krigen og fikk med egne øyne se atombomben som ble sluppet over Nagasaki.

Krigsfange

9. august 1945 gikk flyalarmen over øya Kyushu i Japan. På sørvestkysten av øya ligger byen Nagasaki og like utenfor satt nordmannen Torvald Kibsgaard som krigsfange.

Flyalarm på grunn av amerikanske bombetokter var dagligdags for japanerne og alle søkte tilfluktsrommene som vanlig.

Kibsgaard kunne ikke gjøre annet enn å vente. Han kom seg ingen steder.

Visste ikke at bomben fantes

I et intervju med NRK i 1965 fortalte Kibsgaard om hvordan han opplevde bomben.

Kibsgaard var ikke ukjent med at det smalt bomber rundt leiren.

– Det hadde vært vedvarende bombing av det japanske fastlandet i flere uker og måneder. Vi var vant til dette. Vi ble også truffet inne i leiren av brannbomber.

Men at en atombombe var på vei visste han ingenting om.

– Vi visste svært lite om hva som skjedde utenfor. Vi visste ingen ting om en atombombe. Vi visste ikke at den eksisterte en gang, sa han.

Men snart skulle han med egne øyne se hva det dreide seg om.

Hør intervjuet fra 1965:

Voldsom rystelse

Da atombomben traff var det en voldsom rystelse i tilfluktsrommet.

Atombombe over Nagasaki, 1945

Atombomben som ble sluppet over Nagasaki ble kalt «Fat Man».

Foto: AP

– Vi så på hverandre og smilte og sa at nå har de truffet noe viktig. Denne gangen har de vært heldig, forteller han.

Etter en stund gikk klarsignalet og fangene gikk opp i friluft. Utenfor kunne Kibsgaard observere en enorm røyksopp på himmelen.

– Vi ble stående helt forvirret og stirret opp mot himmelen. Vi kunne ikke forstå hva dette var for noe. Det var en lang røyksøyle som gikk rett opp i himmelen.

På kvelden sto røyken fortsatt opp i himmelen.

– Da vi gikk inn på kvelden hadde det blitt tåke og det var fremdeles mørkt på himmelen. Da vi sto opp neste morgen var det fortsatt disig i horisonten.

Bomben som traff Nagasaki har fått kallenavnet «Fat Man». 70 000 mennesker livet og mange flere slet med senskader av strålingen.

Ble sluppet fri

Selv om bomben gjorde enorme ødeleggelser og i ettertid har vært særdeles omdiskutert, ble den veien til friheten for Kibsgaard.

Den 15. september 1945 slapp Thorvald Kibsgaard fri etter tre år under umenneskelige forhold i japanske fangeleirer.

– De japanske offiserene kom, og øverstkommanderende gikk opp på en skammel. «Krigen er over», forkynte han, sier Kibsgaard.

– Vi sto bare der og måpte.

Markant person

Torvald emigrerte til Amerika, og kom ikke tilbake til Norge før i 1946. Han hadde ikke vært i hjemlandet på ni år, og visste ikke hva det var å komme hjem til. Men det viste seg at familien var i live, og dermed dro Torvald til Norge, skriver hvitebusser.no.

Kibsgaard var ordfører i Alstahaug i 12 år, og aktiv i politikken i over 40 år.

Nåværende ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø i Arbeiderpartiet, sier det er en markant personlighet som nå er gått bort.

– Det er med stor sorg at vi mottar den triste nyhetene. Det er også en trist nyhet for hele vår region. Han har vært med på å sette preg på det vi nå ser i Alstahaug og i hele Ytre-Helgeland. Han har vært en markant person i kommunen og i Alstahaug Arbeiderpartiet i mange tiår.