NRK Meny
Normal

Varslet ikke om fare for rømming

Oppdrettsselskapet Skei Marinfisk varslet ikke Fiskeridirektoratet ved en mulig torskerømming i høst. Nå må selskapet, som har produksjon i Bindal og Nord-Trøndelag, skjerpe inn sine rutiner.

Torskeoppdrett

TORSKEOPPDRETT: Skei Marinfisk ble etablert i 1997 og har forretningsadresse på Leka i Nord-Trøndelag. Selskapet produserer i dag torsk på 4 lokaliteter ved Leka og 3 i Bindalsfjorden i Nordland(illustrasjonsbilde).

Foto: Øyvind André Haram / NRK

Skei Marinfisk på Leka i Nord-Trøndelag driver med torskeoppdrett, og framstår som veldrevet i praksis.

Men i en felles kontroll fra Mattilsynet og Fiskeridirektoratet slås det også fast at selskapet har for dårlig internkontroll, og manglende beredskaps- og varslingsrutiner.

Hull i merde

Det alvorligste avviket var da selskapet oppdaget hull i ei merde i Bindal. Selv om de mistenkte at det hadde rømt fisk, varslet de ikke fra til Fiskeridirektoratet, sier rådgiver Øyvind Olsen.

– Det er svært viktig at bedrifter tar og melder fra til Fiskeridirektoratet når man har mistanke om at fisk har rømt. Det er ikke tilstrekkelig å melde fra når fisk faktisk har rømt, sier Olsen.

- Hullet var svært lite

Skei Marinfisk mener de har hatt gode rutiner på å forhindre rømming, med hyppige dykkerinspeksjoner av merder. Og hullet de oppdaget i merden, var svært lite, sier daglig leder Knut Bråthen.

– Det stemmer at det var avdekket et hull på cirka 15 centimeter. Det tilsvarer knapt fem centimeter i diameter. Vår vurdering var kort og greit det at fisk på over 1,5 kilo kunne ikke trengt ut av det hullet. Men i henhold til forskrifter, lover og regler som vi er pålagt å følge, så burde vi selvfølgelig meldt fra. Og det kommer vi til å gjøre i fremtiden, når vi iverksetter tiltak når vi oppdager avvik som vi frykter kan medføre rømming, sier Bråthen.

Les også: Store lån til torskeoppdrett

Les også: Fra Leka til Europa