Varslet ikke om fare for rømming

Oppdrettsselskapet Skei Marinfisk varslet ikke Fiskeridirektoratet ved en mulig torskerømming i høst. Nå må selskapet, som har produksjon i Bindal og Nord-Trøndelag, skjerpe inn sine rutiner.

Torskeoppdrett

TORSKEOPPDRETT: Skei Marinfisk ble etablert i 1997 og har forretningsadresse på Leka i Nord-Trøndelag. Selskapet produserer i dag torsk på 4 lokaliteter ved Leka og 3 i Bindalsfjorden i Nordland(illustrasjonsbilde).

Foto: Øyvind André Haram / NRK

Skei Marinfisk på Leka i Nord-Trøndelag driver med torskeoppdrett, og framstår som veldrevet i praksis.

Men i en felles kontroll fra Mattilsynet og Fiskeridirektoratet slås det også fast at selskapet har for dårlig internkontroll, og manglende beredskaps- og varslingsrutiner.

Hull i merde

Det alvorligste avviket var da selskapet oppdaget hull i ei merde i Bindal. Selv om de mistenkte at det hadde rømt fisk, varslet de ikke fra til Fiskeridirektoratet, sier rådgiver Øyvind Olsen.

– Det er svært viktig at bedrifter tar og melder fra til Fiskeridirektoratet når man har mistanke om at fisk har rømt. Det er ikke tilstrekkelig å melde fra når fisk faktisk har rømt, sier Olsen.

- Hullet var svært lite

Skei Marinfisk mener de har hatt gode rutiner på å forhindre rømming, med hyppige dykkerinspeksjoner av merder. Og hullet de oppdaget i merden, var svært lite, sier daglig leder Knut Bråthen.

– Det stemmer at det var avdekket et hull på cirka 15 centimeter. Det tilsvarer knapt fem centimeter i diameter. Vår vurdering var kort og greit det at fisk på over 1,5 kilo kunne ikke trengt ut av det hullet. Men i henhold til forskrifter, lover og regler som vi er pålagt å følge, så burde vi selvfølgelig meldt fra. Og det kommer vi til å gjøre i fremtiden, når vi iverksetter tiltak når vi oppdager avvik som vi frykter kan medføre rømming, sier Bråthen.

Les også: Store lån til torskeoppdrett

Les også: Fra Leka til Europa

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.