Torsk, hyse og kveite var kodeord for narkotrafikk i Lofoten

«Trenger du torsk?». «Har hyse for 25.000!». Uttrykk som dette ble sendt på SMS mellom de antatte hovedmennene i den store amfetaminsaken fra Lofoten. Aktor ba i dag om to til 11 års fengsel for de involverte.

Forsvarere i narkosak i Salten tingrett.

De ni forsvarerne begynner sine avsluttende prosedyrer i morgen. I dag har aktor Thor Erik Høiskar gått gjennom saken slik politiet ser den. Påstanden kommer senere i dag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag nærmer det seg slutten av den fem uker lange saken som går i Salten tingrett. Ni personer er tiltalt for befatning med inntil 13,6 kilo amfetamin og sju og et halvt kilo hasj.

I ukene som har vært, har aktor Thor Erik Høiskar og de ni forsvarerne ført vitner og gått gjennom en lang tidslinje som politiet mener knytter de ulike aktørene til hverandre, til narkotika, til penger og til Lofoten.

Politiet mener å kunne dokumentere kontantstrømmer på minst en million kroner. Påstandene som legges ned mot de ni spriker fra 11 års fengsel til 2 år.

Les påstandene under:

Omfattende sak

Det er mange tiltalte og det er flere som er tilknyttet sakskomplekset som har fått sakene sine avgjort i egne rettssaker. Likevel har politiet valgt å sette såpass mange på tiltalebenken i en og samme sak.

Ni forsvarere står klar i omfattende narkosak: – Kan ikke huske å ha hatt så mange tiltalte

– Vi kunne hatt langt flere, men vi har forsøkt å være litt praktisk. Det kan komme flere saker senere og noen har alledere blitt avgjort. Men disse ni har en indre sammeneheng i tre hendelser, sier Thor Erik Høiskar.

– Vi påstår ikke at vi har sett hele bildet. Vi finner det vi finner, og har ikke den fullstendige oversikten. En av de tiltalte har fortalt mer enn de fleste, og dermed har vi en som kan være med å binde dette sammen for å se en større sammenheng. Det gjør det enklere, sa Høiskar i sin prosedyre.

En av de tiltaltes forsvarer, advokat Tor Haug, sier at dette er blitt en uoversiktiglig sak.

– Man har forklaringer som går i forskjellige retninger. Hvem skal man tro på? Det er betenkelig at påtalemydigheten også tar en eneste tiltalt og trykker han til sitt bryst som sannhetsvitne, sier Haug til NRK.

Advokat Tor Haug

Advokat Tor Haug mener det er en uoversiktlig i sak, som burde vært delt opp i mindre grupper.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Kodeord

«Trenger du vinterdekk og sommerdekk, en bil eller en kveiteskive» er elementer av språkbruken som er dokumentert gjennom SMS-kontakt med noen av aktørene.

Koder som torsk,hyse og kveite er også brukt.

Slik politiet ser det, har de i denne saken avdekket et stort nettverk med flere ledd og base i Lofoten.

Dette nettverket har distribuert narkotika fra Harstad i nord til ytterst på Å i Lofoten. De har brukt koder mens de har snakket om narkotikaen mener politiet.

Salten Tingrett, Aktor Thor Erik Høiskar til venstre

Aktor Thor Erik Høiskar mener saken er relativt enkel å forklare, til tross for nesten 1000 sider med etterforskningsdokumenter.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Omfattende virksomhet

I saken har det blant annet vært snakk om et amfetaminkokeri på østlandsområdet og råopium som skulle importeres fra Tyrkia til Norge, med bakmenn og leverandører fra Iran.

I tillegg ble det overført store pengebeløp andre veien. På det meste opp til 150.000 kroner i en omgang.

Mange av beløpene er overført gjennom Western Union og det har vært forholdsvis enkelt å dokumentere for politiet.

– Vi ser at en av de vi mener er hovedaktørene, har et byggefirma som omsetter for fem millioner, uten at de har en bankkonto og uten noen ansatte indikerer at her er det noe som er galt. Vi mener dette er rigget for hvitvasking av penger, sa aktor Høiskar.

Provoserte fram selgerne

I forbindelse med pågripelse av en annen av hovedmennene, overtok politiet telefonen hans og utga seg for å være ham.

I forbindelse med dette, ble det sendt SMS-meldinger til de lokale distributørene, med beskjed om å «hente det de hadde igjen og avlevere det» på nærmere angitt sted.

På denne måten fikk politiet tømt to lokale depoter: et på Vestvågøy og et i Kabelvåg. Disse leveransene var på til sammen 2 kilo amfetamin og 3 kilo hasj.

Ni forsvarere står klar i omfattende narkosak: – Kan ikke huske å ha hatt så mange tiltalte

Smuglet lapp ut av fengsel

Den antatte hovedmannen, som har satt i varetekt i nærmere ett år, forsøkte å få smuglet ut en lapp fra fengslet som skulle leveres til en person i Lofoten.

Her ble det tilbudt 1,3 millioner til Lofotmannen for å holde navnet til den tiltalte ute av saken. Politiet mener dette er et sterkt indisium på at den tiltalte er villig til å gå langt for belønne eller true de som er involvert i saken.

Det har også vært trusler mellom de tiltalte i fengselet, noe som førte til økt sikkerhetsberedskap da saken kom opp for tingretten.

Tiltaltes forklaring rundt dette, er at det er andre som har hacket seg inn på telefonen hans, at politiet plantet både narkotika i hjemmet hans og en telefon på cella hans inne i fengselet.

Høiskar sier at dette er med på å svekke hans troverdighet betydelig.