Tørrfisk skal hente ny status i Italia

I fjor ble det bestemt at tørrfisk skulle oppnå EUs godkjennelse som «Beskyttet Geografisk Betegnelse». Den formelle EU-godkjenningen vil skje i Sandrigo i høst.

Tørrfisk i Henningsvær

Tørrfisken fra Lofoten rykker opp i Champagne-klassen hvor rundt tusen andre matprodukter i Europa er beskyttet.

Foto: Geir Svendsen

For ett år siden ble det bestemt at tørrfisk skulle rykke opp i den eksklusive europeiske matligaen sammen med fransk champagne, italiensk parmaskinke, parmesanost og andre kjente matvarer i Europa.

Tørrfiskprodusentene i Lofoten la inn ønsket om at overrekkelsen skulle skje i Italia, som er det viktigste tørrfiskmarkedet. Ønsket deres ble oppfylt, og overrekkelsen av EU-godkjenningen som «Beskyttet Geografisk Betegnelse» skal skje i Sandrigo under tørrfiskfestivalen i den italienske byen 27. september, skriver Lofotposten.

– I Tørrfisk fra Lofoten synes vi det er positivt at vi får en markering av dette i Italia som er vårt viktigste marked, sier styreleder i Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold. Styrelederen skal selv ta turen til Italia sammen med andre produsenter.

Matens Champions League

Det er tørrfiskprodusentene som anbefalte at markeringen skulle skje i Italia. Landet er det viktigste for Norges tørrfiskmarked. I over ti år har produsentene jobbet for godkjenningen, og en slik beskyttelse er svært anerkjent.

– Godkjenningen henger høyt. Dette er matgodkjenningens Champions League, ikke norsk eliteserie, sier direktør Nina Sundquist i Matmerk til Lofotposten.

Først ut i Norge

Tørrfisk fra Lofoten er det aller første norske eksportproduktet som får status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU.

– Dette er det sterkeste vernet et matprodukt kan få, uttalte fagsjef, Nina Wærnes Hegdahl, i Matmerk til NRK.no etter godkjennelsen var kjent.

I mer enn 1000 år har den tørkede fisken vært en viktig handelsvare for Norge. Ifølge Matmerk var tørrfisk Norges første eksportvare, og har derfor betydd svært mye for norsk økonomi gjennom årene.

Beskyttet i Norge siden 2007

Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2007. Det betyr at produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten er hjemlet i den offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser.

– Godkjenningen er også en anerkjennelse av tørrfiskens produktkvalitet. Det er ingen andre steder i verden du finner kombinasjonen av en så fantastisk råvare som skreien er og de unike tørkeforholdene som finnes i Lofoten, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.

Finally, for Norway, «Tørrfisk fra Lofoten» (PGI), naturally dried Atlantic cod from the Lofoten and Vesterålen islands, a tradition in the area that dates back to early 12th century. «Tørrfisk fra Lofoten» is the first Norwegian quality food product registered in the EU – and the 17th non-EU product to be registered. The denominations will be added to the list of more than 1,200 products already protected. For more information: see webpages on quality products and DOOR database of protected products.

European Commission - 29/04/2014
Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.

– Jeg elsker tørrfisk, sier den italienske kokken Antonio Camello. Nå skal tørrfiskprodusentene gjøre seg klare til overrekkelse av ny status for tørrfisken i Camellos hjemland.