Hopp til innhold

Tørrfisken har fått champagne-status

Tørrfisken fra Lofoten rykket i dag opp i den eksklusive europeiske matligaen sammen med fransk champagne og italiensk parmaskinke.

Finally, for Norway, «Tørrfisk fra Lofoten» (PGI), naturally dried Atlantic cod from the Lofoten and Vesterålen islands, a tradition in the area that dates back to early 12th century. «Tørrfisk fra Lofoten» is the first Norwegian quality food product registered in the EU – and the 17th non-EU product to be registered. The denominations will be added to the list of more than 1,200 products already protected. For more information: see webpages on quality products and DOOR database of protected products.

European Commission - 29/04/2014

Tørrfisk fra Lofoten er det aller første norske eksportproduktet som får status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU. Søknaden om det juridiske vernet har blitt behandlet i rekordfart i EU-kommisjonen. Etter tre måneders høringsfrist i EU kom den endelige godkjenningen på plass i Brussel i dag.

– Helt fantastisk. Dette er en milepæl både for Norge og et gjennombrudd for tørrfisken. Tørrfisk fra Lofoten er det første norske produktet som får juridisk EU-beskyttelse. Dette er det sterkeste vernet et matprodukt kan få, sier fagsjef Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk til NRK.no.

Symbolet på Lofoten

For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. I mer enn 1000 år har tørrfisk vært en viktig norsk handelsvare.

– Tørrfisken var Norges første eksportvare, og har betydd mye for norsk økonomi opp gjennom flere århundre. Den har fortsatt en unik posisjon i norsk matkultur, og det er ikke tilfeldig at det er akkurat tørrfisken som er første produkt ut, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.

Tørrfiskprodusentene jubler

Også blant tørrfiskprodusentene i Lofoten sto jubelen i taket tirsdag kveld.

– Dette er kjempestort. Jeg tror ikke folk i Norge er klar over hvor viktig denne merkeordningen er i Europa. Tørrfiskens nye status vil bli lagt merke til, spesielt i Italia hvor matfokuset er enormt, sier tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen d.y. på telefon fra Milano.

Pedersen tror merkeordningen også vil bidra positivt for å selge historien om tørrfisken.

– Merkeordningen er en anerkjennelse av at produktet er spesielt og har en helt spesiell og unik historie. Dette er en kjempemulighet for å markedsføre tørrfisken, sier Pedersen.

Nå skal han feire tørrfiskens nye status med sammen med kona.

– Det blir med italiensk pizza og et glass vin. Jeg regner med det blir en markering på sjømatmessa i Brussel. Det vil også bli en større markering i Italia i løpet av året, sier han til NRK.no.

Norsk beskyttelse i 2007

Flott vær, med god tørk for tørrfisken i Svolvær

Flott vær, med god tørk for tørrfisken i Svolvær i Lofoten.

Foto: Magnar Jakobsen

Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2007. Det betyr at produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten er hjemlet i den offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Vernet er det sterkeste verktøyet mot kopiering, samtidig som det er en anerkjennelse av produktkvalitet.

– Godkjenningen er også en anerkjennelse av tørrfiskens produktkvalitet. Det er ingen andre steder i verden du finner kombinasjonen av en så fantastisk råvare som skreien er og de unike tørkeforholdene som finnes i Lofoten, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.

Den norske ordningen er etablerte etter mønster fra EU, der kjente merkevarer som Parmaskinke, Roquefort og Scottish Farmed Salmon er blant de rundt 1000 ulike matproduktene i Europa som har slik beskyttelse.

Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.

– Jeg elsker tørrfisk, sier den italienske kokken Antonio Camello. Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.