Tørrfisk har nå offisielt rykket opp til den øverste matdivisjonen

Tørrfisk fra Lofoten fikk i dag overlevert utmerkelsen som geografisk beskyttet betegnelse, under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia.

Tørrfisk fra Lofoten får utmerkelse i Italia

Her får leder for Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold utmerkelsen som sidestiller norsk tørrfisk med italiensk parmaskinke og fransk champagne. Til høyre står fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Foto: Eirik Fiva / Nordland Fylkeskommune

Norsk tørrfisk har nå som den første norske eksportvaren oppnådd geografisk beskyttet betegnelse, og kan speile seg i glansen sammen med fransk champagne og italiensk parmaskinke.

Ifølge VG, skjedde overrekkelsen i dag under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia. Da har tørrfisk offisielt fått det europeiske beviset på sin status som Indicazione Geografica Protetta (IGP). Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker var der under overrekkelsen.

– Dette er en stor dag for et tradisjonsrikt norsk produkt. Nå har Tørrfisk fra Lofoten tatt steget opp i den Europeiske mateliten. Og der hører denne nasjonale matskatten selvsagt hjemme, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker i sin tale under festivalen.

Tørrfiskvraker, Ansgar Pedersen tar oss med gjennom alle kategoriene tørrfisk.

Video: Tørrfiskvraker, Ansgar Pedersen tar oss med gjennom alle forskjellige typene tørrfisk.

Symbolet på Lofoten

For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. I mer enn 1000 år har tørrfisk vært en viktig norsk handelsvare.

– Tørrfisken var Norges første eksportvare, og har betydd mye for norsk økonomi opp gjennom flere århundre. Den har fortsatt en unik posisjon i norsk matkultur, og det er ikke tilfeldig at det er akkurat tørrfisken som er første produkt ut, sa Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk til NRK da det først ble kjent.

Tørrfiskprodusentene jubler

Også blant tørrfiskprodusentene i Lofoten sto jubelen høyt til vær.

– Dette er kjempestort. Jeg tror ikke folk i Norge er klar over hvor viktig denne merkeordningen er i Europa. Tørrfiskens nye status vil bli lagt merke til, spesielt i Italia hvor matfokuset er enormt, sa tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen den gang til NRK.

Det viktigste markedet

Det var tørrfiskprodusentene selv som ønsket at overrekkelsen skulle skje i Italia. I over ti år har produsentene jobbet for godkjenningen, og en slik beskyttelse er svært anerkjent.

– I Tørrfisk fra Lofoten synes vi det er positivt at vi får en markering av dette i Italia som er vårt viktigste marked, sa styreleder i Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold til Lofotposten tidligere i sommer.

Jobben til Ansgar er å lukte på tørrfisk: – Det lukter gull