NRK Meny
Normal

Tørrfisk har nå offisielt rykket opp til den øverste matdivisjonen

Tørrfisk fra Lofoten fikk i dag overlevert utmerkelsen som geografisk beskyttet betegnelse, under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia.

Tørrfisk fra Lofoten får utmerkelse i Italia

Her får leder for Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold utmerkelsen som sidestiller norsk tørrfisk med italiensk parmaskinke og fransk champagne. Til høyre står fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Foto: Eirik Fiva / Nordland Fylkeskommune

Norsk tørrfisk har nå som den første norske eksportvaren oppnådd geografisk beskyttet betegnelse, og kan speile seg i glansen sammen med fransk champagne og italiensk parmaskinke.

Ifølge VG, skjedde overrekkelsen i dag under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia. Da har tørrfisk offisielt fått det europeiske beviset på sin status som Indicazione Geografica Protetta (IGP). Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker var der under overrekkelsen.

– Dette er en stor dag for et tradisjonsrikt norsk produkt. Nå har Tørrfisk fra Lofoten tatt steget opp i den Europeiske mateliten. Og der hører denne nasjonale matskatten selvsagt hjemme, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker i sin tale under festivalen.

Tørrfiskvraker, Ansgar Pedersen tar oss med gjennom alle kategoriene tørrfisk.

Video: Tørrfiskvraker, Ansgar Pedersen tar oss med gjennom alle forskjellige typene tørrfisk.

Symbolet på Lofoten

For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. I mer enn 1000 år har tørrfisk vært en viktig norsk handelsvare.

– Tørrfisken var Norges første eksportvare, og har betydd mye for norsk økonomi opp gjennom flere århundre. Den har fortsatt en unik posisjon i norsk matkultur, og det er ikke tilfeldig at det er akkurat tørrfisken som er første produkt ut, sa Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk til NRK da det først ble kjent.

Tørrfiskprodusentene jubler

Også blant tørrfiskprodusentene i Lofoten sto jubelen høyt til vær.

– Dette er kjempestort. Jeg tror ikke folk i Norge er klar over hvor viktig denne merkeordningen er i Europa. Tørrfiskens nye status vil bli lagt merke til, spesielt i Italia hvor matfokuset er enormt, sa tørrfiskprodusent Olaf Johan Pedersen den gang til NRK.

Det viktigste markedet

Det var tørrfiskprodusentene selv som ønsket at overrekkelsen skulle skje i Italia. I over ti år har produsentene jobbet for godkjenningen, og en slik beskyttelse er svært anerkjent.

– I Tørrfisk fra Lofoten synes vi det er positivt at vi får en markering av dette i Italia som er vårt viktigste marked, sa styreleder i Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold til Lofotposten tidligere i sommer.

Jobben til Ansgar er å lukte på tørrfisk: – Det lukter gull

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.