Hopp til innhold

Tørken er dårlige nyheter for deg som er glad i fiske, bær og sopp

Tørken gir dårlige kår for deg som liker å høste fra naturen. – Fiskere gir rett og slett opp og reiser hjem, sier leder i Norges Jeger- og fiskeforening.

Akersvatnet i Rana

Vannivået synker i de fleste vann i Nordland. I Akersvatnet i Rana, ligger snart båtene på land, etter at vannet har forsvunnet under dem.

Foto: Frank Nygård / NRK

Tørken i store deler av landet gir utfordringer for kraftselskapene, som har stanset eller redusert produksjonen av strøm. I Nordland er vannmagasin under halvfulle, og både Statkraft og NVE sier situasjonen er svært uvanlig.

Men tørken har også andre negative følger.

Leder i Nordland Jeger- og fiskeforening, Steinar Høgaas, forteller til NRK at også elvene preges av tørken som har herjet i hele landet.

– Jeg har snakket med mange fiskere som har dratt hjem fra årets fiske. De har rett og slett gitt opp, sier han.

Høgaas forteller at dersom vanntemperaturen blir høyere enn det laksen tåler, så kan man risikere at laksen dør, og flyter opp til havoverflaten.

– Hvis surstoffnivået blir for lavt, og det ikke kommer regn som tilfører nytt surstoff, så kan det ende med katastrofale følger for fisken.

Også soppsesongen kan bli rammet:

– Dersom tørken fortsetter så ser det mørkt ut for soppsesongen, sier styremedlem i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Beate Venaas Røkke.

Hun betrygger samtidig alle som er glad i å plukke sopp, om at det ikke skal mye til før soppen stiger til værs. Noen uker med regn i august kan berge sesongen.

Sopp

Soppsesongen kan bli reddet dersom regner kommer, om det ikke kommer, ser det mørkt ut.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Lite mygg er vell positivt?

Kristian Sivertsen i fjelltjenesten befinner seg for det meste ute i marka på fjellene i Nordland. Han forteller at han har sett lite til multer i områdene han trasker.

– Det ser ikke så bra ut for multene, dessverre. Jeg har ikke sett mange multebær i år.

Også i havet har tørken gjort sitt mot det som lever der.

– Vi har jo vært ute på tilsyn, og lagt merke til at folk sliter med å få fisk i elva. Fisken ligger dypt, og dersom det fortsetter sånn kan det bli tøft for fisken utover året.

Kristian Sivertsen Statskog

Kristian Sivertsen anbefaler folk å dra til fjells, ettersom det er liten sjanse for å bli plaget av insekter der.

Foto: Frank Nygård / NRK

Måtte innføre garnfiskeforbud

Leder i fjelltjenesten i Statskog i Nordland, Tore Bjørnstad, forteller til NRK at de ble nødt til å innføre garnfiskeforbud i Kaldvatnet i Rana, på grunn av at det allerede befinner seg lite fisk der.

Leder Fjelltjenesten, Tore Bjørnstad

Tore Bjørnstad forteller at Nordland ikke har de mest dramatiske utfordringene, men en del utfordringer blir det uansett.

Foto: Fotokompaniet AS Namsos

– Det tørre været vi har opplevd i år, går utover fisken, bærhøsten og soppsesongen lar vente på seg.

Bjørnstad forteller videre at konsekvensene ved tørke og mangel på vann i høyden, kan påvirke det som vokser der.

– Vi er jo litt heldigere stelt enn dem sør i landet, men også i Nordland og Troms, har det vært veldig tørt hittil i år. Fyllingsgraden i mange av de regulerte magasinene er veldig lav nå.

Han forklarer at været må ta en stor del av skylden for vannmangelen.

– En tørr og kald vinter med lite snø i fjellet, også har det bare fortsatt med den tørre våren vi hadde. Så det er nok årsaken, forteller Bjørnstad.

Deilige multer på Saltfjellet

Tørken kan føre til at multeplukkingen ikke blir like enkel som tidligere år. Her fra Saltfjellet i 2014.

Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd