NRK Meny
Normal

Torghatten etter Fjord1-oppkjøp: – Vi er godt fornøyde nå

Torghatten blir landets desidert største transportaktør dersom kveldens aksjekjøp blir gjennomført.

Brynjar Forbergskog

– Vi ser frem til å samarbeide med ansatte i Fjord1, Sogn og Fjordane fylkeskommune og Havila sier Brynjar Forbergskog i Torghatten.

Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

Etter seks timer i fylkestingsmøte, og store uenigheter, er nå det Brønnøy-baserte konsernet Torghatten på vei mot å bli landets største transportaktør.

Med 16 mot 15 stemmer vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane i kveld å selge Fjord1-aksjene til konkurrenten Torghatten.

– Trenger ikke frykte for arbeidsplasser

Konsernsjef i Torghatten ASA, Brynjar Forbergskog er på reise, men sier til NRK at de går ei god tid i møte.

– Vi er godt fornøyd med vedtaket, sier Forbergskog.

– Det har lenge versert spørsmål omkring arbeidsplasser hvis Fjord1 skulle havne i Torghattens hender?

– Vi har en desentralisert struktur i vårt konsern, med en stor beslutningsmyndighet lokalt. Sånn som jeg ser det har de ingenting å frykte.

– Ser frem til at det formelle er på plass

Per Sævik

Per Sævik i Havila er ikke fornøyd med dagens avgjørelse.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det var fylkesmannen i Sogn og Fjordane som anbefalte salg av Fjord1 til Torghatten. Til slutt var det Senterpartiet, Frp, KrF og deler av Høyre som trakk det lengste strået. Igjen stod Ap, V, SV, MDG og deler av H.

Fra Høyre var det Noralv Distad og Sonja Øvre-Flo som var for salg, mens Bjørn Hollevik og Anne Lilleaasen ville ha saken utsatt.

– Jeg ser frem til at vi får på plass en avtale og at det formelle kommer på plass. Nå må blant annet oppkjøpet sjekkes av konkurransetilsynet som skal sjekke oppkjøpet, sier Forbergskog.

– Tar saken til retten

For medeier i Fjord1, Havila, er ikke saken like rosenrød. Selskapet har varslet søksmål dersom de ikke får benytte seg av forkjøpsrett på fylkeskommunens Fjord1-aksjer.

– Vi har ikke mistet motet selv om fylkestinget med en stemme i overvekt har fattet vedtak i dag. Vi har lenge annonsert at vi vil teste saken i retten og det blir arenaen nå. Vi mener måten fylkeskommunen har unngått vår forkjøpsrett på ikke er grei, sier Per Sævik til NRK.

Ser frem til samarbeid

Gassferga Værøy på vei inn Bodø havn

Det Brønnøy-baserte transportkonsernet Torghatten kan snart være Norges største.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Gjennom selskapet Havilafjord eier Per Sævik 41 prosent av aksjene i Fjord1. Sogn og Fjordane fylkeskommune eier de resterende 59 prosentene. Sævik har tidligere vist til at han er minoritetseier i Fjord1 og at han derfor har forkjøpsrett til resten av selskapet.

Men hos Torghatten har pipen en annen lyd.

– Vi ser frem til å samarbeide med alle. Det gjelder både ansatte i Fjord1, Sogn og Fjordane fylkeskommune, og også Havila som vi har samarbeidet med før, avslutter Brynjar Forbergskog til NRK.