Tor Arne Strøm gir seg

Stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap) stiller ikke til gjenvalg i neste stortingsperiode. Det kan bane vei for Lisbeth Berg-Hansen som ny listetopp.

Tor Arne Strøm

GIR SEG SOM STORTINGSREPRESENTANT: Tor Arne Strøm fra Mo i Rana.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Tor Arne Strøm mener tre perioder på Stortinget er nok, og det kan åpne for at fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen overtar topplassen på stortingsvalglista til Nordland Arbeiderparti ved valget om et og et halvt år.

– Jeg tok beslutningen om ikke å ta gjenvalg i januar. Jeg ser fram til å komme tilbake til min gamle arbeidsplass i Fellesforbundet, sier Strøm til NRK.no.

Åpner for spekulasjoner

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Når Tor Arne Strøm nå har frasagt seg gjenvalg, åpner det for mange spekulasjoner om hvem som kommer til å erstatte han som kandidat fra Helgeland.

De mest aktuelle kandidatene er Lisbeth Berg-Hansen, tidligere ordfører i Rana, Geir Vaage, tidligere ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik og leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Rokeringer på lista

Det at Strøm trekker seg, åpner også for store rokeringer på lista i forhold til siste valg. Saltens kandidat, stortingsrepresentant Eirik Sivertsen, ligger an til å rykke opp til andre plass, mens stortingsrepresentant Anna Ljunggren får den sikre tredjeplassen.

Det er stortingsrepresentant Lillian Hansen som har fjerdeplassen for Ap i Nordland. Hun ventes å få konkurranse fra tidligere ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad.

Tilbake til gammeljobben

Strøm tok den endelige beslutningen om å ikke stille til gjenvalg etter møtet med Fellesforbundets leder Arve Bakke, som fant sted på Lilletorget i Oslo den 13. januar 2012.

– På dette møtet tok jeg opp at jeg ønsket å gå tilbake til Fellesforbundet. Etter samtalen og samtaler på hjemmebane samme helg, tok jeg den endelige avgjørelsen, sier Tor Arne Strøm.

Han understreker at han synes at tre perioder som stortingsrepresentant er bra.

– Men det er ikke til å stikke under en stol at den endelige avgjørelsen ikke var lett og at det samtidig er vemodig.

Strøm er tilbake på jobb i Fellesforbundet ca. fra den 1. november 2012.