Hopp til innhold

Tom Cato Karlsen ny statssekretær: – Litt som første skoledag

Varaordføreren fra Bodø har grunn til å smile. I dag hadde han sin første arbeidsdag for samferdselsministeren. – Jeg tar fatt på stillinga med ny ransel og nye bøker, sier Karlsen.

Tom Cato Karlsen

TAR HELG MED ET SMIL: Tom Cato Karlsen er ny statssekretær i samferdselsdepartementet. Dermed blir han å pendle mellom Bodø og Oslo i tiden som kommer.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det er litt som første skoledag, med ny ransel og nye bøker. Det blir spennende, sier en fornøyd Tom Cato Karlsen til NRK.

I dag ble det kjent at Karlsen, som de siste tre årene vært varaordfører i Bodø, blir ny statssekretær i samferdselsdepartementet. Han har tidligere vært ordknapp om utnevnelsen, men bekrefter nå at han blir statssekretær.

– Det har vært en fantastisk dag i dag, og jeg har fått en veldig god mottakelse her i Oslo. Jeg er allerede involvert i de ansvarsområdene som jeg skal ha fremover, fortsetter Karlsen.

– Har hatt en «flying start»

Tom Cato Karlsen og Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen og stortingsrepresentant Tom Cato Karlsen ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet torsdag kveld.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Karlsen forteller at han blant annet skal ha ansvaret for norsk luftfart og norsk sjøfart, i tillegg til budsjettansvar for departementet.

– Jeg har allerede rukket å ha møte med Norsk Flygelederforening i dag, så man kan si at det har vært en «flying start».

– Hvor lenge har du visst om dette?

– Man er aldri sikker før i siste liten i politikken. Kortene holdes tett til brystet, ikke bare fordi det skal utnevnes en statssekretær, men også fordi dette angår mange andre. Det er først de siste dagene at dette har blitt endelig bestemt.

– Mange gode kandidater

40-åringen er også medlem av Frps sentralstyre, og vil, grunnet sin nye stilling, ikke stille til valg i verken Bodø eller Nordland neste år.

– Nå har jeg informert ordføreren i Bodø om dette her, og jeg kommer også til å be om fritak for resten av perioden med hensyn til den nye stillinga. Så blir det opp til bystyret å velge ny varaordfører.

– Hvem ser du for deg kan ta over varaordførerstillingen?

– Det er mange gode kandidater, og det er ikke opp til meg å spekulere i det. Det er det opp til politikerne i Bodø å avgjøre.

Har tidligere truet med å gå av

Det har tidligere vært spekulert i at det var en utnevnelse som statssekretær Karlsen hadde i tankene da han nylig lovet å trekke seg som varaordfører ved nyttår hvis kommunens nye sykehjem Sølvsuper fortsatt hadde tomme plasser ved årsskiftet.

Sølvsuper, som kanskje er Norges mest moderne bygg innen kommunal helse- og omsorg, består av flere deler. Men kostnadene i forbindelse med byggingen har imidlertid blitt så store at Bodø kommune ikke har kunnet ta hele bygget i bruk.

Det som har vært viktig for meg å få frem, er at det er utrolig viktig å få på plass disse sykehjemsplassene.

Tom Cato Karlsen

– Det som har vært viktig for meg å få frem, er at det er utrolig viktig å få på plass disse sykehjemsplassene, sier Karlsen i dag.

– Nå ryktes det ikke bare at det er på Sølvsuper man åpner flere plasser, men at man også ser på mulighetene andre steder i byen. De signalene gjør meg nesten mer fornøyd enn hvis man bare hadde åpnet Sølvsuper. Jeg føler at man virkelig har tatt tak i dette i administrasjonen og i politisk ledelse i Bodø.

– Du går nå av som varaordfører uten å innfri løftet om full drift innen nyttår. Hvordan føles det?

– Det er vanskelig å be om å få statssekretærjobben satt på hold mens man skal løse en slik oppgave. Jeg føler meg veldig komfortabel med at dagens posisjon klarer løse dette innen rimelighetens tid, selv uten meg.

Har tidligere markert seg i media

Tom Cato Karlsen har de siste årene markert seg i media med flere kontroversielle utspill.

I 2012 ble han beskyldt for å være på menneskejakt etter å ha bortvist tiggere.

Han har også hatt flere provoserende kommentarer på Facebook, blant annet om mørkhudede voldtektsmenn.

Skal pendle

Når Karlsen nå trer inn i regjeringsapparatet, blir han nødt til å pendle mellom Bodø og Oslo.

– Det blir pendlerstatus fremover. Det blir en utfordring, men jeg har troen på at jeg skal takle det fint.

– Du tar helg med et smil?

– Et fornøyd smil og en stor bunke papirer som skal leses til mandagen, avslutter Karlsen.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø truer med å trekke seg dersom det ikke er full drift ved kommunens nye sykehjem Sølvsuper fra nyttår.

Se intervjuet der Tom Cato Karlsen truet med å gå av.