NRK Meny
Normal

– Da vi åpnet altandøra eksploderte det med varme der inne

Arild Pettersen Inga var nærmeste nabo da et bolighus begynte å brenne i Sortland i dag.

Brann

DRAMATISK: Arild Pettersen Inga forteller om dramatiske scener da de reddet ut en mann fra dette brennende huset i Sortland i dag.

Foto: Mathis Eira (NRK), Roger Vagle

– Det var svært dramatisk, sier Arild Pettersen Inga.

Han var nærmeste nabo da det begynte å brenne i et bolighus i Kvalsaukan i Sortland kommune ved 15-tiden i dag.

En mann i 40-årene er fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med alvorlige brannskader. Ytterligere syv personer ble behandlet for å ha pustet inn røyk, og en person fikk kuttskader da vedkommende forsøkte ta seg inn i huset.

– Det går etter forholdene bra, og vi har fått god oppfølging fra helsevesenet, fortsetter Inga.

Hentet brekkjern og øks

Han befant seg utenfor sitt eget hus på det aktuelle tidspunktet. Her drev han med forefallende arbeid.

Vesterålens historie må skrives om

VAR UTE OG ARBEIDET: – Jeg var ute og arbeidet i hagen da jeg hørte at en rute ble knust i nabohuset. Jeg observerte også en del aktivitet, og skyndte meg bortover for å se hva som var på ferde, sier Arlid Pettersen Inga.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Jeg var ute og arbeidet i hagen da jeg hørte at en rute ble knust i nabohuset. Jeg observerte også en del aktivitet, og skyndte meg bortover for å se hva som var på ferde.

Da han kom til huset, så han at det steg røyk ut fra et åpent vindu.

– Det var fra soveromsvinduet. Flere personer forsøkte på det tidspunktet å ta seg inn i huset. Ikke langt fra dette soveromsvinduet hadde de fått øye på noen som lå i en seng.

Inga hentet da et brekkjern og en øks.

– Ved hjelp av disse verktøyene fikk vi åpnet altandøra.

– Eksploderte med varme

Da de fikk opp altandøra, steg det umiddelbart røyk ut.

– Idet døra gikk opp eksploderte det med varme der inne. Vinduet på altandøra ble knust i trykkbølgen, og en person som bistod i arbeidet skadet seg.

Brann Sortland

EKSPLODERTE: – Idet døra gikk opp eksploderte det med varme der inne, sier Arild Pettersen Inga. Her driver brannvesenet med etterslukking.

Foto: Roger Vagle

– Vi ble møtt av røyk. Masse røyk, som steg ut av altandøra. Røyken sluttet å sive ut fra det åpne vinduet. Slik ble soverommet avlastet med tanke på røyken som var der inne. Og da kunne vi se vedkommende med en gang.

– En ubehagelig opplevelse

Inga anslår at det var cirka tre meter fra altandøra til der mannen lå.

– Vi fikk ut mannen kort tid etter. Jeg vet ikke hvordan det går med han, sier Inga.

– Det var en ubehagelig opplevelse. Noen av de som var inne ble tungpustet etterpå, men fikk god hjelp fra helsevesenet med tanke på at de hadde pustet inn røyk.

– Hvordan har du det selv?

– Det var en skremmende opplevelse, men jeg har det etter forholdene bra. Jeg pustet ikke inn så mye røyk selv, avslutter Inga.

En person blir sendt til sykehus med helikopter etter en boligbrann på Kvalsaukan i Sortland kommune onsdag. Ytterligere syv personer behandles for å ha pustet inn røyk.

FOTO: Roger Vagle.