Hopp til innhold

Tok en «Snap» under kjøring. Det kostet henne 10.000 kroner

Å sjekke Facebook eller Snapchat under kjøring øker sjansen for en ulykke med minst 20 ganger. Politiet frykter en ny generasjon førere ikke klarer å la telefonen ligge.

Salstraumen sett fra lufta

Hendelsen med kvinnen som ble bøtelagt skjedde i en sving her, i Saltstraumen utenfor Bodø.

Foto: Vebjørn Karlsen

Det er en god regel å holde blikket på veien når man er ute og kjører bil. Likevel er det mange som faller for fristelsen for å bruke mobilen under kjøring for å holde seg oppdatert på blant annet sosiale medier.

Snapchat-ikon

Ikke alle klarer å la mobilen ligge.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Avisa Nordland skriver i dag om en kvinne i 30-årene som under en kjøretur i Bodø i slutten av mai ikke hadde tilstrekkelig fokus rettet mot hverken vei eller hastighet.

Avisa siterer et forelegg fra politiet, hvor det står at kvinnen holdt for stor hastighet gjennom en sving samtidig som hun håndterte mobiltelefonen for å bruke Snapchat.

Resultatet ble at bilen fikk skrens utenfor veien. Bilen kom seg opp på veien igjen, men da i motsatt kjørefelt. En bilist ble nødt til å legge seg på bremsene og kjøre i grøfta for å unngå sammenstøt.

Konsekvensen ble en bot på 10.000 kroner, subsidiært fengsel i 20 dager.

Frykter alvorlige ulykker

I fjor ble det utstedt 17.680 forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring. En liten økning fra året før, hvor tallet var 17.287, men likevel lavere enn toppåret 2010 (20.848), ifølge tall fra politiet.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen frykter en ny generasjon førere ikke klarer å la telefonen ligge under kjøring.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

UP-sjef Runar Karlsen mener tasting på mobilen under kjøring er et problem i dag, og en økende utfordring som kan bidra til flere alvorlige trafikkulykker i årene som kommer.

– Bekymringen er at vi får et generasjonsskifte nå som er mer online. Det er ingen tegn på at utviklingen stopper opp, snarere tvert imot: Flere og flere blir såpass avhengig av telefonen at man ikke klarer å legge den fra seg, sier Karlsen til NRK.

Blir du stoppet for bruk av mobil under kjøring er forelegget på 1300 kroner. Men skadepotensialet er så uendelig mye større enn det, forteller Karlsen.

– I ytterste konsekvens kan man ødelegge både eget og andres liv. Oppfordringen er derfor klar: Stopp bilen når du skal sjekke telefonen eller nettbrettet, om det er Facebook, Snapchat eller hva som helst.

Forbudt mens du kjører

FY: Dette liker politiet dårlig.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

20 ganger økt risiko

Forsker Fridulv Sagberg ved Transportøkonomisk institutt (TØI) forteller at det er gjort flere undersøkelser for å kartlegge omfanget av bruk av mobiltelefon under kjøring, og hvor mye risikoen for en ulykke øker.

– Internasjonale studier som er overførbare til norske forhold viser at risikoen øker betydelig. Minst 20 ganger. Noen studier opererer med enda høyere risiko, litt avhengig av måten forskerne har undersøkt dette på.

Sagberg forteller at av rundt 150 dødsulykker i året, kan minst 2 av disse føres tilbake til bruk av mobiltelefon i Norge.

– Det viser at problemet er alvorlig nok.

  • Sagberg legger til at TØI selv kommer med en ny rapport innen et par ukers tid, hvor de går nærmere inn på dette temaet.