– Tårene sprutet hele tiden

I natt tok June Grønseth 750 bilder av nordlyset i Lofoten. – Tårene sprutet hele tiden. Jeg har aldri opplevd maken, sier hun.

Når NRK.no ringer har June Grønseth nettopp stått opp. Hun kunne ikke legge seg til å sove i natt, for på himmelen danset nordlyset på en måte som lofotværingen aldri har opplevd.

– Jeg har aldri sett nordlyset så gnistrende og så klart. Det finnes ikke et eneste ord som kan beskrive det jeg så. Tårene spruta i hele natt, forteller Grønseth.

Kastet seg i bilen

Hun hadde sett at det var varslet sterk nordlysaktivitet. Da skyene forsvant i nitida mandag kveld kastet hun seg i bilen.

– Det var fullstendig gnistrende. Jeg var ute fra klokka ni til klokka seks i dag tidlig. Hun ville jo aldri gi seg den dama. Klokka halv seks måtte jeg be henne legge seg, ler Grønseth.

(artikkelen fortsetter under)

Nordlys over Laukvik

I natt tok June Grøseth 750 bilder av nordlyset i Lofoten.

Foto: June Grønseth

Føler seg bitte liten

Grønseth bor på Laukvik på yttersida av Austvågøy og er en ivrig nordlysfotograf på hobbybasis. Men det som møtte henne i natt tok pusten fullstendig fra henne.

– Det spesielle var at hele himmelen var dekt av nordlyset. Det var helt gnistrenrede elektrisk. Det var rødt, lilla og nesten over i gult. Jeg ble helt matt. Man tror ikke det er mulig. Men det var det jo.

– Hva er det som gjør at nordlyset fascinerer deg?

– Jeg får i hvert fall masse energi av det. Det er naturkreftene som kommer tett innpå. Man får en helt unik nærhet til både naturen og lyset. Man føler seg bitte liten, sier Grønseth.

Enkelt for fotografen

Og siden nordlyset var så sterkt, gjorde det også jobben enklere for fotografen.

– Normalt når jeg tar nordlysbilder må jeg ha en lukkertid på 20 til 30 sekunder. I går tok jeg bilder med 8 til 10 sekunder og likevel fikk jeg glassklare bilder. Det var helt utrolig.

Alle bildene er tatt med et Canon EOS 7D, med en Tokina 11-16 millimeter vidvinkel.

(artikkelen fortsetter under)

Nordlys over Laukvik

Alle bildene til June Grøseth er tatt med et Canon EOS 7D, med en Tokina 11-16 millimeter vidvinkel.

Foto: June Grønseth

Synlig også Danmark

Truls Lynne Hansen som er leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø forteller at nordlyset i natt var synlig også i Sør-Norge.

– Jeg ser på registreringen at det har vært nordlys langt sørover. Jeg har sett på dataene våre helt nede i Danmark og det har vært utslag der også. Det var en god magnetisk storm, sier han.

– Den episoden som skapte nordlyset i natt startet klokka 19.00 i går kveld og holdt seg utover natta. De som hadde klarvær sist natt hadde nok et flott nordlys, fortsetter han.

Imidlertid forteller Hansen at det ser ut som aktiviteten har dabbet av, og sjansen for nordlys er adskillig mindre i natt.