NRK Meny
Normal

Tøffe alpinister i tøff natur

For freeriderne er lofotnaturen drømmen. Nå er det henget ned fra fjelltoppen Tuva som gjelder.

Mike Broomberg

IMPONERT: Alpinguide Mike Bloomberg har latt seg imponere av Lofoten. Her foran en del av deltagerne som i dag setter utfor fra Tuva i Svolvær.

Foto: Espen Mortensen

–Ja, de har gispet av begeistring, sier Espen Mortensen, friliftsnyter og fotograf, som har fulgt de tilreisende alpinistene et par dager, og som nå sjøl er på plass oppi fjellsiden – med kamera.

Internasjonal toppklasse

Lofoten Freeride er i gang, med deltagere fra hele Norge og sentraleuropa. Flere av internasjonal toppklasse.

Torsdag er det kvalifisering, med 40 deltagere, kvinner og menn, i disiplinene telemark, alpint og snowboard.

Superfinale lørdag

De beste går videre til finalen fredag, sammen med forhåndskvalifiserte kjørere.

–Holder været seg blir det superfinale lørdag, sier Lars Kristian Haugen, event-koordinator for Lofoten Freeride.

Svolværtopp

Fjellet Tuva er godt synlig fra Svolvær sentrum, men kjøringen skjer på ”baksiden” – nedover mot Olsenbakken i retning Svolværvannet.

–Vi håper flest mulig tar turen innover hit, det er ikke så langt, og det er ei flott oppkjørt skiløype fra Knutmarka Leirskole og innover, sier Haugen.

Espen Mortensen, for øvrig tannlege som førsteprofesjon, er både stolt og glad for å oppleve et sånt arrangement på ”hjemmebane”.

Fotografenes våte drøm

–Og så er dette jo en fabelaktig anledning for oss fotografer, som liker å jobbe med denne typen bilder, med dyktige kjørere i et spektakulært område – i en så storslått natur, sier Mortensen.

Drømmene innfridd

–Mange av deltagerne har drømt om få kjøre i lofotfjellene. Det er lett å se på dem at alt fantastisk de har hørt om naturen her, og sett på bilder og film, er innfridd – og vel så det, sier han.