To skoler i Skellefteå evakuert etter trusler

Elever og ansatte ved to ulike skoler i Skellefteå er evakuert etter trusler fredag. Ifølge truslene skulle det samme skje på Skellefteå-skolene som det som skjedde i Trollhättan.

Trusler mot skoler i Sverige

Trusler mot skoler i Sverige. Her fra Balderskolan.

Foto: SVT

Svensk politi melder at truslene ble framsatt anonymt gjennom en applikasjon som heter Jodel.

I meldingene skal det ha stått at det som skjedde i Trollhättan også vil skje på Anderstorpsskolan og Balderskolan – begge i Skellefteå i Västerbottens län i Sverige.

Slik så trusselen ut

Slik så trusselen ut.

Foto: SVT

Skellefteå er en populær reisedestinasjon blant nordmenn. Medielærer Kent Larsson ved skolen i Anderstorp sier til SVT at han spiste lunsj da han fikk vite om at det hadde blitt framsatt trusler via en app.

– Det som skjedde i Trollhättan er ufattelig. Nå kan det se ut som om det har kommet en «copycat». Jeg er takknemlig for at vi ikke har de samme våpenlovene her som i USA, sier han til kanalen.

Samtidig som dette skjedde, gikk brannalarmen ved skolen av, men dette er ikke satt i sammenheng med trusselen som ble framsatt. Skolen er nå evakuert og lukket for helgen.

Evakuert

Amanda Lundgren

Elev Amanda Lundgren.

Foto: SVT

Kort tid etter at skolen i Anderstorp var evakuert, kom det melding om at også Balderskolan hadde fått en tilsvarende trussel. Også denne skolen ble evakuert.

– Hvis dette er en spøk, så er den veldig dårlig, sier Amanda Lundgren, en av elevene ved skolen.

Politiet beskriver truslene som to ulike trusler.

– Vi er alle berørte av det som skjedde i Trollhättan, og må fortsette å gjøre en profesjonell vurdering av alle trusler som kommer inn, sier talsperson for politiet, Peder Jonsson.

Fordømmer truslene

Andreas Löwenhöök i Skellefteå kommune fordømmer truslene.

– Det gjør meg oppriktig trist at det finnes mennesker i vårt land som bruker den uhyggelige hendelsen som skjedde i Trollhättan for å spre frykt i samfunnet vårt. Vold og trusler er aldri akseptabelt, og jeg håper politiet finner de som står bak.

Også andre skoler har mottatt trusler i dag, blant annet Wisbygymnasiet i Visby.

Appen Jodel ble også benyttet for å fremsette trussel mot Lunduniversitetet i begynnelsen av oktober. Etter hendelsen gikk Jodel ut og sa at de ville samarbeide med politiet i forbindelse med ulovligheter som ble begått med appen.

Politiet på plass i Anderstorp

Politiet på plass i Anderstorp.

Foto: SVT