To personer berget seg ut av snøskred: – Svært krevende forhold i fjellet nå

Dagen etter at to personer døde i et snøskred i Troms, ble to personer tatt av et skred i Nordland. NVE advarer nå mot krevende forhold i de nordnorske fjellene.

Botntindan ligger på grensa mellom Kvæfjord kommune i Troms og Finnmark og Lødingen kommune i Nordland.

Søndag ettermiddag gikk et snøskred på Botntindan på grensa mellom Troms og Nordland.

– Det gikk spor inn i skredet og vi satte de nødvendige ressursene i arbeid, sier operasjonsleder i politiet, Tommy Bech.

To personer var tatt av skredet.

– De hadde blitt ført et stykke nedover av snøen, men klarte å komme seg ut av skredet uten skader. De kom seg så til et trygt området og ventet på å bli hentet ut, sier Bech.

Ifølge varsom.no er snøskredfaren satt til faregrad to, moderat fare, i området.

Dette skjer dagen etter at to menn i 20-årene døde i et snøskred i Lyngen i Troms.

I tillegg har det gått flere skred andre steder i Nord-Norge i helgen, ifølge rapporter på nettsiden regobs.no. Blant annet utløste en skikjører et mindre skred i nærheten av Bodø søndag.

– Vi måtte hente dem ut med redningshelikopter på grunn av skredfaren i området. Det er bratt terreng der, og mens vi var inne for å få dem ut, gikk det flere skred i nærheten, forteller Tommy Bech i politiet.

NVE: – Krevende forhold i fjellet nå

Emma Barfod i NVE forteller at det er svært krevende forhold i de nordnorske fjellene for tiden.

– Vi mistenker at det har dannet seg et nytt vedvarende svakt lag under den siste fokksnøen, men vi har ikke helt oversikt over utbredelsen til dette svake laget, sier hun.

NVE har fått inn flere skredobservasjoner og rapporter om drønn i snøen, noe som tyder på svake lag i snøen.

Snøskredvarsler Emma Barfod

SKAFFER SEG OVERSIKT: Emma Barfod og kollegene hennes jobber nå med å få oversikt over de svake lagene i snøen i Nord-Norge.

Foto: Stig Storheil / NVE

– Det tyder på at det er risikabelt å ferdes i skredterreng nå. Vi anbefaler folk å holde seg unna slike områder. Og vi jobber nå med å få bedre oversikt over utbredelsen av dette svake laget, sier Barfod.

– Hvordan ser det ut til at skredsituasjonen utvikler seg de kommende dagene?

– Det kommer an på det svake laget og hvor aktivt det blir fremover. Har du et vedvarende svakt lag, tar det lang tid før det stabiliserer seg, så det vil være ustabile forhold en god stund.

Barfod anbefaler alle som har tenkt seg på tur om å følge med på og lese skredvarselet nøye.

– Og hold dere unna skredterreng!