Hopp til innhold

– Den drapssiktede gjør jobben vår vanskelig

To måneder har gått siden Bjørn Roar Teigstad (43) ble funnet død. Men fortsatt nekter den drapssiktede naboen å forklare seg for politiet.

En mann pågrepet og siktet, etter det politiet betegner som et mistenkelig dødsfall i et bolighus på Dønna. Kripos er på plass for å bistå i etterforskningen, men mannen som er siktet nekter skyld og vil ikke la seg bli avhørt.

KRIPOS PÅ ÅSTEDET: Få dager etter at Bjørn Roar Teigstad ble funnet død, var Kripos på plass for å gjøre åstedsundersøkelser.

– Han er i sin fulle rett til å nekte å snakke med oss, og det må vi respektere, men det gjør jobben vår mye vanskeligere, sier politiadvokat Monica Nøtland i Helgeland politidistrikt.

Hun og kollegene har helt siden 12. desember hatt et sterkt ønske om å få prate med 44-åringen som er siktet for forsettlig drap etter at Bjørn Roar Teigstad (43) ble funnet død i et bolighus på Dønna i Nordland.

Politiadvokat Monica Nøtland

Politiadvokat Monica Nøtland får ingen forklaring fra den siktede.

Foto: Frank Nygård / NRK
Advokat Allan Rognan

Advokat Allan Rognan ønsker at hans klient blir løslatt fra varetekt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Men det ønske har ikke blitt innfridd. Den siktede mannen har konsekvent nektet å snakke med andre enn sin advokat.

Det har han gjort helt siden han på ettermiddag den 13. desember ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Siktelsen ble senere utvidet til forsettlig drap.

Teigstad ble funnet død hjemme på trappa hos den siktede, og det var han som varslet politiet. 44-åringen forholdt seg rolig helt til ambulanse og politi kom, og han ble pågrepet uten dramatikk.

Forlenget varetekt

Hva som er årsaken til tausheten har ikke mannens forsvarer, Allan Rognan, villet si noe om. Men den siktede har hele tiden nektet straffskyld.

– Jeg vil ikke kommentere hvorfor min klient har inntatt denne holdningen, men jeg utelukker ikke at han kommer til å forklare seg på et senere tidspunkt, sa Rognan til NRK.no tre dager etter drapet.

Rognan krevde i januar at hans klient skulle løslates, men politiet har fått medhold i Alstahaug tingrett i at mannen skal sitte i varetekt, i første omgang frem til 7. mars.

– Det er viktig for oss at han fortsatt er i varetekt. Det begrunner vi med faren for bevisforspillelse, sier politiadvokat Nøtland til NRK.no i dag.

Venter på rapporter

Som en følge av at den siktede ikke vil prate, kan ikke politiet heller si noe om omstendighetene rundt dødsfallet.

– Inntil han forklarer seg, kan ikke politiet gå ut med informasjon om dødsårsak eller annet som etterforskingen har gitt så langt. Vi kan ikke legge til rette for at siktedes forklaring tilpasses og justeres i forhold til det politiet har av informasjon fra før, sier Nøtland.

Tausheten har også sørget for at politiet har vært nødt til å etterforske svært bredt.

– Vi må være sikre på at alle sider av saken er belyst, denne jobben ville vært mye enklere om han hadde forklart seg med en gang.

Politiet på Helgeland får for øyeblikket ikke gjort stort i saken.

– Vi avventer åstedsrapporten fra Kripos, den er vi lovet i andre halvdel av februar. Vi venter også på den endelig obduksjonsrapporten, men den vet vi ikke når kommer, sier Nøtland.