Hopp til innhold

Svensker berget ned fra fjellhylle i Lofoten: – Jeg var utrolig redd, virkelig

For andre gang på mindre én uke måtte redningsmannskaper hente ned to svenske klatrere som hadde gått seg fast på fjellet Vågakallen i Lofoten.

klatrere2

Ola Elfberg og Emilia Schöning er glade for å være trygt nede på bakken etter å ha satt seg fast i fjellet natt til tirsdag.

Foto: Ole Dalen / NRK

De to svenske klatrerne er hentet ut fra Vågakallen i god behold i et samarbeid mellom Sea King og Svolvær Alpine Redningsgruppe, melder HRS Nord-Norge.

– Jeg var utrolig redd, virkelig. Det føles kjempegodt å være nede igjen, men det er trasig å måtte ha hjelp, sier Emilia Schöning til NRK.

Turkameraten Ola Elfberg forteller at tauet deres kilte seg fast under en rappell, slik at de verken kom seg opp eller ned og forstod da at de hadde behov for hjelp.

Klokken 04.00 fikk politiet i Nordland melding fra en venn av de to klatrerne om at de satt fast et par hundre meter fra toppen til Vågakallen.

– Den ene klatreren er på toppen, mens den andre er på en fjellside. Tauet har satt seg fast. De kommer seg ikke opp eller ned, sier operasjonslederen hos politiet i Nordland, Jon Inge Moen, til NRK.

SARG

Her berges en av turgåerne ut med Sea King i fjellsiden.

Foto: Svolvær Alpine Redningsgruppe

Et Sea King redningshelikopter og klatrere fra Svolvær Alpine Redningsgruppe ble sendt til stedet.

Flere aksjoner den siste uken

For bare fem dager siden ble to andre, svenske klatrere sittende fast på en fjellhylle på den nesten 1.000 meter høye Vågakallen.

Et Sea King redningshelikopter forsøkte først å få ned de to mennene i 20-årene, men ble forhindret av vanskelige værforhold med tykk tåke. De ble til slutt hentet ned uskadd og i god behold.

Dette er én av flere redningsaksjoner det siste døgnet. Blant annet ble en yngre gutt hentet ned fra et fjell på Moskenesøya mandag, og tre personer ble hentet ned fra ei fjellhylle i Sørfold tidligere på dagen.

Klatrerne var i god form

– Klatrerne meldte fra om at de trengte hjelp i dag tidlig. Vi fikk alarm like før klokken halv fem, da scramblet vi seks personer fra redningsgruppa og møtte Sea King, sier Sjur Hauge som er leder fjell i Svolvær Alpine Redningsgruppe (SARG).

Han forteller at dette var en rutinemessig og grei redningsaksjon. Han forteller at klatrerne var i god form når redningsgruppen kom frem.

– Vi setter pris på at folk ringer inn før det går galt, sier han.

Klatrerne var glade for å komme seg trygt ned på bakken og takket mannskapet for hjelpen.