NRK Meny
Normal

Tjenesteboliger til pasienter

Tjenesteboliger som står ledige kan bli til rom for ferdigbehandla pasienter. Det foreslår styreleder i Nordlandssykehuset, Bjørn Kjensli.

Sykehusrom
Foto: Tomasz Sienicki

I år skal foretaket spare 12 millioner på å få ut de ferdigbehandla pasientene raskere.

Og nå vil altså styrelederen stille med husrom dersom kommunene stiller med pleiepersonell.

- Vi har en del tjenesteboliger som står ledige store deler av året, og de bør i en midlertidig fase kunne brukes til de ferdigbehandlede pasientene, sier Kjensli.

Vil spare millioner

Minst fem tusen kroner per døgn koster det sykehuset å ha en ferdigbehandla pasient liggende.

Sykehusene i Bodø, på Gravdal og på Stokmarknes bruker mer enn femti milllioner i året på denne pasientgruppa. Nå må kostnadene ned og de ferdigbehandla pasientene ut.

Og Kjensli håper kommunene nå vil bidra.

- Jeg håper det, og spesielt når vi går sammen med dem og prøver å finne permanente løsninger og ikke de her plagsomme diskusjonene om hver enkelt pasient som har vært hver dag gjennom hele året, i årevis.

Spleiselag

Meninga er at sykehusene skal være med å ta litt av regninga ved å stille med senger i tjenesteboligen og tilsyn av lege. Kommunen skal ha ansvaret for og betale for pleie og omsorg. Og rådmann i Vestvågøy, Nils Olav Hagen, er positiv:

- Jeg synes det er et godt forslag, som vi absolutt bør gå inn og debattere med lokalsykehuset om hvordan det kan løses, sier Hagen.

Ekstragevinst

Og styrelederen i Nordlandssykehuset har enda et ess i ermet. I tillegg til å spare 12 millioner i år blir det også færre korridorpasienter.

- Mange har ligget på korridorene rundt omkring, i hvert fall på Nordlandssykehsuet Lofoten. De vil få et dedikert rom, roligere omgivelser, og de vil få noen de kjenner fra før som kjenner dem, og de vil få et bedre pleietilbud, sier Kjensli.