NRK Meny
Normal

Disse karene legger igjen millionbeløp i nord

– I år får de bare husrom. Til neste år skal de få mat også, sier idrettsleder.

Created by InfoDispatcher

HUSROM O0G HJERTEROM: Soldater fra 16 nasjoner har denne uken deltatt i øvelsen Cold Response i Nordland og Troms. 400 har fått plass i Bjerkvikhallen.

Forsvaret legger igjen nærmere 30 millioner kroner i lokalsamfunnet under Cold Response.

Soldater fra 16 nasjoner har denne uken deltatt i øvelsen Cold Response i Nordland og Troms. Øvelsen betyr kjærkommen inntekt for lokale bedrifter, lag og foreninger.

Huser 400 soldater

400 soldater har fått plass på feltseng inne i Bjerkvikghallen i Narvik. I flere år har Forsvaret leid overnattingsplass her under vinterøvelsen Cold Response. Det er kjærkomne penger for idrettslaget i bygda.

– Det betyr enormt mye for Bjerkvik idrettsforening. Vi har mange undergrupper både inne fotball og vinteridrett og har en 25 år gammel hall som trenger vedlikehold. Vi har vært plaget med vannlekkasjer. Vi har også ventet 6-7 år på spillemidler til kunstgressbane og har et lån på 3 millioner som vi betjener, sier leder Nils Harald Nilsen i Bjerkvik idrettsforening.

Tjener 300.000 kroner

Nils Harald Nilsen, Bjerkvik

– Øvelsen betyr enormt mye for Bjerkvik idrettsforening, sier leder Nils Harald Nilsen i Bjerkvik idrettsforening.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nærmere 300.000 kroner overføres til idrettslagets konto etter at øvelsen Cold Response avsluttes i disse dager. Tilø sammen 16.000 soldater deltar i øvelsen. Cold Response 2014 involverer alle forsvarsgrenene, og gjennomføres i Norge annethvert år.

Målet er å trene på krisesituasjoner under krevende vinterforhold. Øvelsen pågår fra 7. til 21. mars.

Har lagt igjen 30 millioner

Totalt har Forsvaret lagt igjen 30 millioner kroner i nordnorske bygder. Og Bjerkvik idrettslag satser nå på å få mer ut av Forsvarets besøk.

– Neste gang de kommer hit serverer vi frokost og kveldsmat. Kanskje middag også. Det betyr enda mer penger i klubbkassen. Det er goder som hele bygda får nyte godt av, sier Nilsen til NRK.no.

Sjef for operasjonsstøtte i Hæren Jørn Erik Berntsen sier samarbeid med det sivile samfunnet er viktig for Forsvaret under øvelsen. Selv oppholder han seg på Målselv camping under den to uker lange øvelsen.

– 400 franske soldater spiser og sover her under hele øvelsen. Vi har ikke nok kapasitet i våre egne leire til å ta en så stor topp som denne øvelsen representerer. Derfor tar vi i bruk campingplasser, hoteller, gymsaler og idrettshaller. I tillegg til de 30 millioner kronene kan vi legge på det hver av de 16.000 soldatene bruker selv. Dersom hver av dem bruker 100 kroner dagen på potetgull og pølser, kan vi plusse på 10 millioner kroner, sier Berntsen.