Innrømmet skyld på alle punkter

Den overgrepstiltalte 36-åringen erkjente straffskyld på alle punkter da rettssaken startet i Salten tingrett i dag.

Overgrepssaken i Bodø, bistandsadvokatene

PÅ PLASS: Bistandsadvokatene i saken f.v. Finn Ove Smith, Hilde Guldbakke, Tor Haug, Svein Tømmerdal og Anne Marit Pedersen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

En alvorlig og tydelig preget 36-åring erkjente skyld etter alle punktene i tiltalebeslutningen da straffesaken mot ham startet i Salten tingrett i Bodø i dag.

– Ja, jeg erkjenner straffskyld for alle, svarte 36-åringen.

Aktor, statsadvokat Jonas Nerdal leste så opp den alvorlige tiltalen, og gikk gjennom det som skal skje de ni dagene som rettssaken varer. Blant annet skal tre av de fornærmede guttene forklare seg direkte i retten.

– Det sentrale problemet i denne saken vil ikke være om tiltalte har utført overgrepene, men mer omfang og karakter av det som har skjedd, sa Nerdal.

Etter lunsj har gutten som bare var sju-åtte år da overgrepene startet, og som omfattes av det mest alvorlige tiltalepunktet, forklart seg. Da var det bare en del av media som fikk være tilstede i rettssalen.

Delvis lukkede dører

Overgrepssaken i Salten tingrett går for lukkede dører. Media får være tilstede, men med delvis referatforbud.

Dette besluttet Salten tingrett etter at en av bistandsadvokatene til en av de fornærmede, Yngvil Semb Hartmann, hadde krevd at forhandlingene skulle skje for lukket rett. Årsaken er at ofrene ikke må kunne identifiseres.

Kravet ble behandlet av tingretten med journalistene på gangen.

Etter beslutningen ba tingrettsdommer Brit Ankil journalistene om å ikke komme med opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede. Dette gjelder blant annet stedsangivelser.

Det er ti journalister og fotografer som følger starten av rettsforhandlingene.

Tiltalt for overgrep mot 11 barn

Overgrepssaken

RETTSSAKEN I GANG: i dag starter rettssaken mot bodø-mannen, som er tiltalt for overgrep mot 11 unge gutter.

Foto: Bente H. Johansen

36-åringen er tiltalt for seksuelle overgrep mot elleve gutter fra hele landet som i dag er mellom 10 og 20 år gamle. De alvorligste tiltalepunktene gjelder samleie med to av guttene. Den ene av de to var ifølge tiltalen sju år da overgrepene startet i 1997. Den andre var elleve år da han i ifølge tiltalen skal ha blitt utsatt for grove seksuelle overgrep i fjor høst.

Ifølge tiltalen har 36-åringen også lokket åtte av guttene til å vise seg fram på nettet nakne og «utvise seksuell aktivitet» foran et webkamera. Flere av guttene trodde de viste seg fram for en 15 år gammel jente. Etterforskningen har vist at 36-åringen hadde 1.000 kontakter på direktemeldingstjenesten Windows Live Messenger tilknyttet den falske identiteten.

Viser filmer i retten

På 36-åringens pc er det gjort beslag av et stort antall bilder og 325 filmer som viser barn i seksuell aktivitet.

Seinere i dag skal endel av filmene vises for retten, og det er bebudet at det blir sterk kost.

Riksadvokaten har pålagt statsadvokaten i Nordland å legge ned påstand om sju års forvaring.

NRK.no følger rettssaken.

Ga seg ut for å være 15-års jente-cillepia

UTGA SEG FOR Å VÆRE JENTE: Mannen som er tiltalt brukte dette bildet og nicket 'cillepia15' for å komme i kontakt med unge gutter på nettet.

Foto: Politiet