Hopp til innhold

Næringslivstopp tiltalt for seksuelle overgrep

En mann i 60-årene fra Vefsn er tiltalt for seksuelle overgrep mot barn under 14 år, samt produksjon, distribusjon, og besittelse av bilder som viser overgrep mot barn.

ALSTAHAUG TINGRETT

Alstahaug tingrett: Saken vil trolig gå i Alstahaug tingrett i Mosjøen over nyttår.

Foto: Frank Nygård / NRK

Statsadvokaten i Nordland har nå klar tiltalen mot næringslivstoppen som ble pågrepet i november i fjor. Etter anmodning fra politiet i Sør-Trøndelag aksjonerte politiet på Helgeland mot mannen i 60-årene.

Overgrepsbilder på mobilen

Da mannen ble pågrepet og siktet i slutten av november gjorde politiet funn av overgrepsbilder av barn på mannens mobiltelefon. De yngste barna var helt nede i 4–5 årsalderen.

I tillegg fant politiet ut at materialet var utvekslet med personer over hele landet. Som følge av dette ble 15 personer pågrepet i en landsomfattende politiaksjon 5. og 6. desember. Personene ble siktet for oppbevaring og distribusjon av overgrepsmateriale.

Ifølge Helgeland Arbeiderblad avviker ikke tiltalen nevneverdig fra den opprinnelige siktelsen.

Strafferamme på ti år

Erik Thronæs

Statsadvokat Erik Thronæs.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Statsadvokat Erik Thronæs forklarer at tiltalen som nå er oversendt tingretten består av fire tiltalepunkter. Dette innebærer blant annet seksuelle overgrep mot et barn under 14 år, som regnes som det mest alvorlige forholdet. Her er strafferammen alene ti års fengsel.

– De andre punktene går på seksuell handling, forsøk på seksuell handling, i tillegg til produksjon, besittelse og distribusjon av bilder som viser overgrep mot barn. Det er i hovedsak snakk om den samme fornærmede, sier statsadvokat Erik Thronæs til NRK.no.

NRK.no har forsøkt å få kontakt med den tiltaltes forsvarer, Anniken Mellegaard Douglas, men uten å lykkes. Til Helgeland Arbeiderblad sier hun at påtalemyndigheten bruker feil lovbestemmelse når det gjelder faktiske overgrep mot et barn under 14 år.

– Man må se på de faktiske forhold og hva han er tiltalt for. Vi mener påtalemyndigheten anvender feil lovbestemmelse, og forholdene befinner seg uansett helt i grenseland av de forhold loven er ment å omfatte, sier Anniken Mellegaard Douglas til avisa.

Banket opp i fengselet

Den 30.november ble næringslivstoppen i Vefsn kommune varetektsfengslet i fire uker første gang. Perioden ble så forlenget tre ganger til, men 2.februar ble mannen løslatt mot politiets vilje.

I begynnelsen av januar gikk en innsatt til angrep på mannen i 60-årene. Næringslivstoppen fra Vefsn skal ha blitt slått ned da han oppholdte seg i en del av fellesarealet i Mosjøen fengsel.

Ifølge Statsadvokaten i Nordland vil saken trolig komme opp for retten over nyttår. Den vil bli ført i Alstahaug tingrett i Mosjøen.

Mosjøen politistasjon, Helgeland politidistrikt

Aksjonerte: Politiet på Helgeland aksjonerte mot mannen i 60-årene etter anmodning fra politiet i Sør-Trøndelag.

Foto: NRK