Hopp til innhold

– En gang slo mamma meg i armen med en kniv

Et foreldrepar fra Helgeland står tiltalt for grov mishandling av sine fire barn.

Rana tingrett

TILTALT FOR MISHANDLING: Foreldrene skal blant annet ha slått og tråkket på barna. De skal også ha snakket nedsettende, og kjeftet dem opp, kommer det fram av tiltalebeslutningen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ifølge tiltalebeslutningen startet forholdet i 2007, og varte fram til midten av 2013. Både i parets bolig, men også andre steder, skal foreldrene ha fysisk og psykisk mishandlet sine fire barn.

Den fysiske mishandlingen skal ha bestått i blant annet slag, klyping og dytting. Barna skal ha blitt kastet i gulvet, tråkket på og slått med ulike gjenstander fra huset. Tiltalebeslutningen nevner også bruk av en kniv som et av barna skal ha blitt utsatt for ved en anledning, slik at det oppstod et kutt i armen.

Den psykiske mishandlingen skal ha bestått i at foreldrene har snakket nedsettende om barna, og kjeftet dem opp. Disse uttalelsene ble til dels ledsaget av truende og aggressiv adferd, ifølge tiltalebeslutningen.

Startet etterforskningen for ett år siden

Politiet startet etterforskningen av saken for drøyt ett år siden etter at barnevernet i den aktuelle kommunen hadde anmeldt foreldrene. Da hadde et av barna betrodd seg til ei venninne, som igjen varslet videre, skriver Rana Blad.

Statsadvokatene har satt foreldrene under tiltale for overtredelse av blant annet straffelovens paragraf 219. Mishandlingen regnes som grov fordi den har vart over lang tid.

Moren er også tiltalt under straffelovens paragraf 342, fordi hun skal ha sendt flere tekstmeldinger til et av barna i august 2013, selv om politiet hadde ilagt forbud mot å ta kontakt.

– Ble slått med alt mulig

Jeg ble slått med alt mulig.

Da rettsaken startet mandag, nektet begge de tiltalte foreldrene straffeskyld.

Retten fikk deretter avspilt opptak som ble filmet under dommeravhør av de mindreårige barna, hvor de beskrev en hverdag preget av både fysisk og psykisk mishandling.

– Jeg ble slått med alt mulig. En gang slo mamma meg i armen med en kniv, så jeg fikk et stort sår og blødde. Jeg måtte til legen, og fant ikke på annet å si enn at jeg hadde tippet på sykkelen. Hun kalte meg helvetes idiotunge, og pappa sa det var min egen skyld, fortalte jenta ifølge Rana Blad.

Avisa skriver videre at også de andre søsknene opplevde ofte å bli avstraffet fysisk. Blant annet beskrev de hvordan de ble slått på hendene og kroppen med sammenkveilede ledninger, og med ei grøtsleiv.

Skal fremlegge tekniske bevis

Ingen av barna bor lenger hos sine biologiske foreldre.

De kommende dagene fortsetter rettsaken med avspilling av flere dommeravhør. Også foreldrene skal forklare seg, og det skal fremlegges tekniske bevis.

Det er satt av fem dager til hovedforhandlingene.

Rana tingrett

BLE SLÅTT: – Jeg ble slått med alt mulig. En gang slo mamma meg i armen med en kniv, så jeg fikk et stort sår og blødde, fortalte jenta i Rana tingrett.

Foto: Domstol.no