NRK Meny
Normal

Tiltalt for å slått datteren med stol og belte

Da jenta ikke fikk til leksene, skal faren ha utsatt henne for grov mishandling. Ifølge tiltalen var jenta under ti år da volden fant sted. I morgen møter foreldrene i retten.

Rana tingrett

TILTALT FOR MISHANDLING: Et foreldrepar fra Helgeland står tiltalt for mishandlinng av datteren, som da var ni år.

Foto: Domstol.no

Jentas foreldre møter onsdag i Rana tingrett tiltalt for familievold og medvirkning til dette, skriver Rana Blad.

Ifølge tiltalen skal mannen i 50-årene ha truet, utøvet vold og krenket datteren i en periode på over et år, mens datteren var mellom åtte og ni år. Jentas mor skal også ha slått datteren, og unnlatt å gripe inn overfor ektemannens vold mot jenta.

– Strafferammen for grov mishandling er forholdsvis høy, med fengsel i inntil fire år, sier aktor, politiinspektør Jonas Nerdal til NRK.no.

Kvelertak, knivtrusler og slag

Aktor Jonas Nerdal

Politiinspektør Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt er aktor i saken mot foreldrene som er tiltalt for barnemishandling.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Jenta skal ha blitt utsatt for både psykisk og fysisk mishandling – spesielt fra faren. Faren skal jevnlig ha snakket nedsettende om datteren, kalt henne en «drittsekk» og bedt henne dra «til helvete». Han skal ha opptrådt truende mot datteren, blant annet ved at han rettet en kniv mot henne.

Den fysiske mishandlingen har ifølge påtalemyndigheten bestått av at faren klep datteren, slag med belte og/eller pinne og at han grep om halsen hennes og klemte til.

– Ved en anledning slo han henne i kroppen med en stol. Ved en annen anledning skal han ha stått med en fot på magen hennes mens hun lå nede. Ved et par anledninger klippet faren håret hennes, heter det i tiltalebeslutningen.

Jenta ble tatt hånd om at barnevernet i hjemkommunen på Helgeland, og har siden 2011 bodd i fosterhjem.

Nekter all skyld

Både jentas mor og far har nektet straffskyld for grov mishandling av datteren.

– De har hele tiden hevdet at de ikke har gjort noe galt, og jeg kommer til å be om full frifinnelse, sier foreldrenes forsvarer Erling Moss til NRK.no.

Saken startet i august 2011 da jenta skulle begynne på skolen etter ferien. Hun skal da ha hatt sår på halsen. I samtale med skolen forklarte jenta at det var faren som hadde påført henne skadene.

– Saken endte som barnevernssak og til slutt omsorgsovertakelse, sier Moss.

Saken ble stanset

Rettssaken mot foreldrene ble forsøkt gjennomført allerede i februar i år, men ble da stanset av foreldrenes forsvarer etter en dag.

– Det er strenge regler for dommeravhør av barn, og avhørene av jenta var ikke gjennomført etter regelverket, sier Moss til NRK.no.

Forsvareren fikk medhold av tingrettsdommeren, som stanset hovedforhandlingene og sende saken tilbake til politiet. 3. april ble det gjennomført nye avhør av jenta, som vil bli avspilt i retten.

– Forsvareren hevdet at han i de to dommeravhørene som var gjennomført i saken, ikke hadde fått stilt de spørsmålene han ønsket å stille. Det ble besluttet av retten at det skulle tas et nytt avhør, sier politiinspektør Jonas Nerdal, som er aktor i saken.

Det var i utgangspunktet satt av to dager til saken i Rana tingrett. Den første dagen ble gjennomført i februar. Dermed står det en dag igjen.

– Det nye dommeravhøret vil bli avspilt for retten. I tillegg gjenstår det noe vitneførsel er forklaringer fra familien og personer som har hatt kontakt med barnet, sier Nerdal til NRK.no.

– Har sterk sak

Nerdal mener påtalemyndigheten har en sterk sak.

– Vi mente da og mener fortsatt at det er grunnlag for å ta ut tiltale i saken. Ut over det ønsker jeg ikke å si noe om dette før jeg har holdt min prosedyre i morgen, sier Nerdal.