Tiltalt etter mordbrannparagrafen

Mandag starter rettssaken mot fire ungdommer som står tiltalt for brannstifting i Mosjøen. To av de fire ungdommene er tiltalt etter mordbrannparagrafen.

Rettssaken ble i august utsatt. Opprinnelig skulle saken gå i midten av september.

Tiltalt for er rekke branner

Det var fra januar i fjor og utover at åtte ungdommer skal ha satt fyr på blant annet et hus, containere, busskur, en båt og naust.

– Minstestraffen for den alvorligste tiltalen for de fire som må møte i retten, er to års fengsel, sier politiadvokat Kåre Skognes til NRK.no.

Totalt var det åtte ungdommer mellom 17 og 21 år som stod bak, men fire har fått tilståelsesdommer.

Tiltalt etter mordbrannparagrafen

Foruten et busskur og diverse søppelcontainere, skal ungdommene også ha tent på et bolighus, en brakkerigg, og ei speakerbu. To av de fire ungdommene står nå tiltalt etter mordbrannparagrafen.

For dette risikerer de siktede ungdommene også å måtte betale flere millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapene.

– Dette er en alvorlig tiltale mot disse ungdommene, sier Skognes.

Lammet av pyromanfrykt

Kåre Skognes

Politiadvokat Kåre Skognes ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Helgeland Politidistrikt

Innbyggerne i Vefsn reagerte med frykt da det ble klart at de mange brannene i kommunen var påsatt. Flere av innbyggerne i Mosjøen begynte å gå frivillig brannvakt om natta i den verneverdige Sjøgata, som har Nord-Norges lengste sammenhengende trehusbebyggelse.

Det satte Vefsn-ordføreren pris på. Kommunen jobbet også med planer om et eget brannvern i området.

– Dette gjør noe med tryggheten til folk, de lurer jo på hvor den neste brannen blir. Det er en veldig urolig situasjon, og lite bra for Vefsnsamfunnet, sa ordfører Jann Arne Løvdahl til NRK i vår.

Ny brannrunde i høst

21. september startet brannene igjen, da et naust brant helt ned. I tillegg var det brann i en søppelcontainer inntil ei hytte og full fyr i avispapir i et busskur.

Video 17 branner i Vefsn

VIDEO: Flere branner i Vefsn.