NRK Meny
Normal

Tilbyr feltsykehus til Narvik

Forsvarets sanitet er klare til å stille med et feltsykehus i Narvik dersom det blir nødvendig. - Ingen trenger å bekymre seg for å bli lagt inn på et slikt, sier stabsjef Jens Henrik Syvertsen.

Feltsykehus.
Foto: Forsvaret

Han mener det vil være ei forsvarlig løsning mens ombyggingen av Narvik sykehus pågår.

- Forsvaret kun har god erfaring med å hjelpe sykehus på denne måten, forteller Syvertsen.

- Det er det samme personellet og det samme utstyret. Eneste forskjellen er at sykehusveggen er en container eller et telt, sier Syvertsen.

Narvik sykehuset må renoveres

Tirsdag ble det kjent at Sykehusdirektør ved UNN, Knut Schrøder foreslår et feltsykehus i Narvik mens ombyggingen av det nedslitte sykehuset pågår.

De ansatte sier nei til forslaget, fordi de mener at et feltsykehus vil bety en nedleggelse av lokalsykehustilbudet. Men det har de ingen grunn til å frykte mener stabsjefen.

- Man kan utføre de aller fleste operasjoner som man gjør på et vanlig sykehus. Vi har en del ferdige containere som har den samme standarden som du finner på en vanlig operasjonsstue. 

Gode erfaringer

Det har lege og tidligere direktør ved Halden sykehus, Mogens Wiig erfart. For snart ti år siden måtte operasjonssalen ved sykehuset fornyes, og da tok de i bruk feltsykehus. I løpet av den tiden opererte de 70 prosent av alle operasjonene i containere.

Men at de ansatte ved Narvik sykehus ikke er spesielt positive til forslaget, kjenner den tidligere direktøren ved Halden sykehus seg igjen i.

- Det er klart at det var veldig mye motforestillinger i begynnelsen. Men da vi fikk vist fram hvordan dette fungerte, vil jeg si at hundre prosent av sykehuset sto bak, sier Wiig. 

Andre sykehus som Sandefjord og Aker har også brukt denne løsningen.