Til uka trener tyske militærfly i Bodø nøyaktig 75 år etter at byen ble bombet

Samtidig som Bodø markerer 75 år siden bombingen av byen, flyr tyske militærfly igjen over området.

Tysk militærfly over Bodø mandag 25. mai

Tysk militærfly over Bodø mandag 25. mai.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Audun Spjell er leder i lokale NVIO

Audun Spjell, som både er leder for Norges Veteranforbund Bodø og Omegn samt Bodø Krigshistoriske Museum.

Foto: Lena Erikke Hatland

I morgen starter en av Europas største militærøvelser med nærmere 100 jagerfly fra ni ulike nasjoner – deriblant Tyskland.

Onsdag 27. mai er det nøyaktig 75 år siden bombingen av Bodø by, noe som kanskje setter en ekstra ramme rundt den store militærøvelsen.

Audun Spjell er pensjonert major, bor i Bodø og er leder for Norges Veteranforbund Bodø og Omegn samt Bodø Krigshistoriske Museum. Han har også vært i FNs observatørkorps på Balkan.

Han ser ikke noe negativt ved at tyskerne deltar i den store øvelsen, som hovedsakelig vil foregå i Nord-Norge og Nord-Sverige med Bodø hovedflystasjon som base på norsk side.

– Vi må huske på at også vi har gjort ting opp gjennom historien som ikke har vært bra, sier Spjell, og viser til Vikingtiden.

– Nå er jo det mye lenger tilbake i tid, men dog. Vi lever alle på samme jordklode. Hvis vi ikke evner å akseptere ting som har hendt langt tilbake i tid, så vi aldri klare å få rolige forhold på kloden.

Snudde ryggen til

Men etter krigen var det ikke alltid slik at tyske soldater kunne føle seg velkommen når de ble invitert til å delta i internasjonale øvelser. Spjell, som selv startet i Forsvaret i 1959, husker blant annet en øvelse på Sola flystasjon i 1962.

– Holdningen var nok ikke like vennligsinnet som i dag. I messa demonstrerte engelskmennene demonstrativt ved å snu ryggen til enhver tysker de møtte på.

Da var nordmennene mye mer imøtekommende, fortsetter han.

– Vi var jo vertsland, og følte nesten at vi måtte ta oss litt av dem. Ikke slik at vi omfavnet dem, selvfølgelig, men vi behandlet dem på samme måte som vi behandlet soldater fra enhver annen nasjon vi trente med.

FORMATIONSFLYGNING JAS 39 GRIPEN, F-16 FIGHTING FALCON, F-18 HORNET- IAM 2014

Norske F-16, finske F-18 og svenske Jas Gripen i formasjonsflyvning over Island i 2014. Til uka starter den militære øvelsen Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE) i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto.

Foto: Luftforsvaret

Bombet i over to timer

På spørsmål om hva museumslederen kan fortelle om den spesielle maidagen i 1940, forteller Spjell at Bodø på tidspunktet hvor bombingen fant sted, enda ikke var okkupert av tyskerne.

– Bodø var en åpen by, men de 5000–6000 innbyggerne hadde fått beskjed om å forlate byen, fordi man fryktet at noe var i gjære.

De 37 tyske bombeflyene møtte lite motstand da de kom utpå dagen 27. mai 1940.

– Dette er jo et rimelig flatt område, og byen hadde lite militært utstyr å slå tilbake med. De tyske flyverne fikk derfor arbeidsro, for å si det sånn.

Etter cirka 2,5 timer lå byen i ruiner, fortsetter Spjell.

– Det var bare to kvartal som ikke ble bombet, etter hva jeg har kunnet lese av kart i ettertid. Det ene var bryggeriet, og det andre var frimurerlosjen.

– Ruinhaug

Fordi de fleste hadde forlatt byen i forkant, var det «bare» 15 som listet livet denne dagen. 13 av disse var norske, mens de to siste var engelske.

– Byen var en eneste stor ruinhaug, sier Spjell.

– Hvorfor ble Bodø bombet?

– Det var jo noen engelskmenn her, og man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det var én medvirkende årsak.

Folk i ruinene av et utbombet Bodø

ETTER BOMBENE: Folk i ruinene av et utbombet Bodø.

Foto: Arkivfoto
27. mai 1940 ble Bodø lagt i ruiner etter et massivt bombeangrep fra tyske bombefly. I dag markeres 70-årsdagen for den tragiske hendelsen.
LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!

NRK lagde denne reportasjen i 2010 – 70 år siden bombingen.