NRK Meny
Normal

Til kamp mot turistfiske-kvoten

Fiskere i Nord-Norge går til kamp mot den nye turist-fiskekvoten. – Kvoten er så stor at den begrenser våre inntekter, sier fiskerne.

Danske turistfiskere drar opp storkveita

FANGER STORKVIETE: Her drar danske turistfiskere på ferie i Norge opp storkveita.

Foto: Kristian Keskitalo, Wildwater Fishing

Kystfiskerne i Nord-Norge går nå til kamp for å få hand om den foreslåtte økningen torskekvoten på 8.000 tonn som er tenkt skal gå til turistfiske.

Fiskerne mener turistfiskekvoten utgjør et inntektstap på 100 millioner kroner.

Svein Tobiassen, som er leder for sammenslutningen av lokale fiskarlag i Vesterålen, mener prisnedgangen for torsk til vinteren er så stor at fiskerne trenger turist-kvoten for å overleve økonomisk.

– Det blir helt feil å ta fra det som fiskerne kunne kompensert med for å holde økonomien i sjakk, sier Svein Tobiassen.

Frykter svart vinter

Det er ventet at vinterens torskefiske blir problematisk både for fiskere og fiskekjøpere. Minsteprisen for torsk til vinteren er satt til vel 13 koner kiloet, mens fiskerne mener de må ha over 20 kroner for å få økonomi i fisket.

Og mange fiskekjøpere har såpass vansklig økonomisk at de kan få problemer med å kjøpe fisk. I tillegg er det foreslått et vern av den truede kysttorskestammen, og til sammen gjør det at fiskerne frykter for hve som kan skje neste år.

– De 8.000 tonnene som er foreslått til turistfiske vil i hovedsak fiskes på kysttorsk-stammen. Derfor blir det helt feil å snakke om kysttorsk-vern samtidig som man deler ut en gavepakke verdt 100 millioner til turister og fritidsfiskere, sier Tobiassen.

Fiskeri- og kystdepartementet skjønner i følge Fiskeribladet-Fiskaren at fiskerne er skuffet, men viser til at forslaget om økning i turisfiskekvoten ble varslet.

Turistfiskere

FÅR FISKE MER: Hvert år strømmer utlendinger til Norge for å fiske. Det liker norske kystfiskere dårlig.

Foto: Lars Hopmark

Svein Tobiassen lover tøff kamp for få kontroll over turiskfiskekvota, og reaksjonene vil bli sterke når vernet av kysttorsken blir et faktum i februar.

– Alle dette vil oss unødig hardt. Men vi skal sørge for å si fra, sier Tobiassen.