NRK Meny
Normal

Til kamp for oljeboring

Fellesforbundet vil jobbe for LO-ja til oljeboring i nord.

Olje

Oljeutvinning har vært en viktig sak for Fellesforbundet i 40 år. Nå vil forbundet kjempe mot fredning mot oljeaktivitet av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Scanpix

Leder Arve Bakke i Fellesforbundet, LOs største industriforbund, gjør det klart at han vil jobbe for å sikre at LO-kongressen åpner for oljeboring i nord.

- Fellesforbundet mener det rette vil være å si nei til fredning. En fredningslinje vil bryte med den linjen vi har fulgt i oljeutvinningen i 40 år, som har vist seg å være god, og den vil ta bort muligheten for leverandørindustrien til å utvikle seg videre, sier Bakke til Klassekampen.

Bakke gjør det klart at han vil legge hele tyngden til for å sikre at LO-kongressen åpner for oljeboring i nord.

Kan gå glipp av muligheter

Vi skal følge samme linje som vi har gjort lenger sør. Vi åpner for boring om det er forsvarlig for livet i havet. Gjør vi ikke det, vil uansett andre kystnasjoner med mulige områder gjøre det. Da går vår industri glipp av muligheter, sier Bakke.

Les: Næringslivet vil ha olje

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Arbeiderpartiets standpunkt er åpent i påvente av konsekvensutredninger.

Kan påvirke Arbeiderpartiet

Bakke sitter i Aps sentralstyre. Han mener at LO-kongressens syn på saken kan bety mye for utfallet i Ap og dermed i regjeringen. LO-kongressen er LOs høyeste organ og samles hvert fjerde år.

Distriktssekretær i LO i Nordland, Øyvind Silamo har vært krystallklar på hva han mener om oljespørsmålet. Han mener politikerne ikke har råd til å si nei til åpning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Da Kirken kastet seg inn i kampen mot oljeutvinning tidligere i år, reagerte Silamo med å be LO-medlemmer bryte med kirken.

Les: Oppfordrer til masseutmelding

Kongressen går av stabelen i Oslo 11.-15. mai. Først da blir det klart hvilket standpunkt flertallet i LO har til oljesaken.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.