Tidligere Rødt-politiker bortvist for å dele ut flygeblader – vil anmelde politiet

Politiet ble tilkalt etter at tidligere Rødt-politiker Brigt Kristensen delte ut flygeblader ved City Nord i Bodø. Senterlederen ønsker ikke valgkampen velkommen til kjøpesenteret.

Brigt Kristensen ved hytta til ordfører Ole Henrik Hjartøy

Brigt Kristensen er mangeårig tidligere politiker for Rødt i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Omtrent klokken kvart på ett lørdag formiddag ble politiet bedt om assistanse fra en vekter på kjøpesenteret City Nord i Bodø. Årsaken var en i overkant ivrig person som brukte kjøpesenteret for å fremme det politiske synet til et av partiene i forkant av valget.

– Han har ikke fått tillatelse fra oss. Dette var et politisk parti og det har ikke noe å si hvor han kom fra. Vi ønsker verken å ha politiske parti eller religiøse organisasjoner til å spre sine budskap på sentret. I tillegg hadde de ikke forhørt seg med senterledelsen, sier senterleder Tor Austad på City Nord.

Han mener at alt de ender opp med er mer søppel.

– Enten kaster man det i søppelbøttene eller på gulvet. Vi er ikke særlig glade i slike ting, sier Austad.

tor_austad

Senterleder Tor Austad er ikke videre fornøyd med det politiske opptrinnet.

Foto: City Nord

Han sier at de ikke ønsker å være en arena for valgkampen.

– Vi har sagt nei til dette, og da slipper vi å ta stilling til det. Det er noe vi har en politikk på, sier senterlederen ironisk.

– Var verken inne på senteret eller overivrig

Det var den tidligere bystyrepolitikeren for Rødt, Brigt Kristensen som ble hentet av politiet i dag. Han mener seg uriktig behandlet og sier til NRK at han var i sin fulle rett til å dele ut flygeblader og snakke med folk på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret.

– Grunnen til at jeg ikke lot meg bortvise var at jeg oppfatter dette som en prinsipiell sak, forteller Kristensen.

Brigt Kristensen ved hytta til ordfører Ole Henrik Hjartøy

Brigt Kristensen er mangeårig tidligere politiker for Rødt i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Han mener at arealene som er i privat eie ikke skal begrense muligheten til ytringer på steder hvor folk møtes.

Kristensen sier at han kommer til å anmelde både politiet og senteret for det han omtaler som ulovlige inngrep i ytringsfriheten og i valgkampen.

– Ord og uttalelser må være fritt for alle. Dette var ingen ordensforstyrrelse. Jeg gjennomførte noen samtaler og hindret ingen der jeg var, sier han.

Vekter ba om bistand

Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt fikk melding om en person som delte ut flygeblader for et parti uten avtale med senterledelsen.

Han ble tilsnakket av vekteren, men nektet å flytte seg med mindre det blir brukt fysisk makt, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt.

Politiet sendte en patrulje til stedet for å snakke med den ivrige, men kranglevorne mannen.

– Han fikk muligheten til å forlate stedet på egen initiativ og fikk også senere pålegg om å forlate. Han ønsket ikke å etterkomme dette og ble innbrakt til Bodø politistasjon, sier Johansen.

Fikk raus behandling av politiet

Han ble tilsnakket og fikk pålegg om å ikke drive valgkamp uten de nødvendige tillatelser.

– Patruljen var ganske rause med han og valgte å ikke anmelde, men han fikk beskjed om hva som kom til å skje dersom han ikke etterkom politiets pålegg.

– Hva skal man si, det er godt at valgkampen nærmer seg slutten, sier operasjonslederen.