Tidligere Coop-direktør tiltalt for å ha brukt bedriftens penger på seg selv

I dag starter rettssaken mot en tidligere Coop-direktør på Helgeland. Han står tiltalt for grov økonomisk utroskap og for å ha brukt over en million kroner av selskapets penger på seg selv.

Coop Helgeland

RETTSSAK STARTER I DAG: Den tidligere direktøren i Coop Helgeland står tiltalt for grov økonomisk utroskap, og for å ha brukt over 1,5 millioner kroner av selskapets penger på seg selv.

Foto: Frank Nygård / NRK

Opprullingen av saken startet på nyåret i 2012, da et stort oppbud av sivile og uniformerte politibiler deltok i razziaen mot den tidligere Coop-direktøren på Helgeland.

Coop-direktøren ble avskjediget og politiets etterforsking endte med tiltale for grov utroskap.

Mannen i 40-årene erkjenner ikke straffskyld, ifølge hans forsvarer, Asbjørn Krantz.

– Min klient nekter straffskyld, og bestrider innholdet i tiltalen. Han mener at både en del av innfallsvinklene fra politiet, både under etterforskningen og i påtalemyndighetens vurdering, er preget av feil og uriktige faktiske forhold. Dette får bevisførselen i retten avdekke, sier Krantz til NRK.no.

Den tidligere direktøren i Coop Helgeland står nå tiltalt for å ha brukt av bedriftens penger til seg selv. Ifølge tiltalen skal han blant annet ha brukt over 130.000 kroner fra bedriftens kredittkort på reiser til Barcelona, København og Düsseldorf.

Bil og motorsykkel

Asbjørn Krantz, Tromsøadvokatene

Advokat Asbjørn Krantz avviser at hans klient har vært lemfeldig med Coop Helgeland sine penger.

Foto: Kevin Karlsen Nordnes / NRK

Ifølge tiltalen skal han også ha kjøpt en BMW X5 til over 900.000 kroner og en Harley Davidson motorsykkel til over 150.000 kroner på Coop Helgelands regning. Men forsvarsadvokaten sier at det ikke er sikkert at dette var ulovlig.

– Er det ulovlig å gi seg selv en kreditt på 120.000-130.000 kroner? Er en driftsbil ulovlig, spør Krantz.

Krantz avviser at hans klient har vært lemfeldig med Coop Helgeland sine penger.

– Nei, det er ikke det denne saken handler om. Det er mer det at han har vært rotete i en del av dokumentasjonen sin. Jeg er forbauset over styret, som framstår som lite orientert om det de gjennom dokumentasjon skal ha blitt informert om, sier Krantz.

Kona også tiltalt

Også kona står tiltalt or grov økonomisk utroskap etter at hun fakturerte Coop Helgeland for 100.000 kroner for regnskapstjenester. Ifølge statsadvokaten var det hennes ektemann som godkjente utbetalingen, men at Coop Helgeland aldri mottok noen slike tjenester.

Krantz, som også er konas forsvarer, sier hans klienter ser alvorlig på tiltalen.

– Å være tiltalt for grov utroskap mot en bedrift er alvorlig. Etter mange år som advokat har gjort meg opp noen tanker rundt økonomiske forbrytelser. Det er nesten verre å begå en økonomisk forbrytelse mot en bedrift i materialistiske Norge enn å ødelegge andres menneskers liv gjennom en voldshandling eller drap. Blir man dømt for økonomisk utroskap, er straffen omfattende, sier Krantz til NRK.no.

– Omfattende etterforskning

Ifølge aktor i saken, statsadvokat Thor Erik Høiskar sier det har vært en omfattende etterforskning, men mener påtalemyndigheten har en god sak.

– Det er en stor og komplisert sak. Når vi har tatt ut tiltale, er det fordi vi er overbevist om at vi kan få saken fram til domfellelse, sier han til NRK.no.

Rettssaken som skal vare i to uker går i Rana tingrett.