Når 2009 skal oppsummeres kan Norge ha eksportert sjømat for 45 milliarder kroner. Det er nesten seks milliarder kroner mer enn året før.
Kjøper fisk i krisetider
Mens store deler av eksportindustrien har opplevd dramatisk nedgang
, har eksportverdien av norsk sjømat steget jevnt gjennom hele året.Ved utgangen av september har
, det er nesten fem milliarder kroner mer enn samme tid i fjor.– Sjømat står seg godt i krisetider. Konsumentene søker produkter der de får mye igjen for pengene. Norsk sjømat er kjent for å være sunn, og selv om folk må betale mer for hver kilo fisk enn tidligere, velger de norsk.
Det sier direktør i Eksportutvalget for fisk Egil Ove Sundheim.
Norge tjener på det Chile taper
Det amerikanske markedet har tradisjon for å handle oppdrettslaks fra Chile. Men de chilenske oppdretterne har vært preget av mye sykdom og markedet har sviktet. Nå har de amerikanske forbrukerne rettet øynene mot den norske laksen, og økninga er stor.
Selv om eksporten til USA er beskjeden i det store bildet, er tendensene tydelig.
– Ved utgangen av september har vi eksportert laks for en milliard kroner til det amerikanske markedet. Det er en firedobling fra i fjor, sier Sundheim til NRK.
Eksporten vokser hele tiden
– Ut fra det tallene viser så langt i år, vil eksportverdien i 2009 ende på rundt 45 milliarder kroner, sier direktøren i Eksportutvalget for fisk.
I 2008 endte eksportverdien av norsk sjømat på 38,5 milliarder kroner.
På ti år har verdien av den norske sjømaten som er solgt internasjonalt, økt med mer enn 50 prosent.
I rekord-årdet 1999 ble det solgt sjømat for 29,5 milliarder til verdensmarkedet.