NRK Meny
Normal

Tidenes beste skreisesong: – Vi er et eneste stort glis

Et variert vintervær har gitt store utfordringer i årets skreifiske. Det til tross har fiskerne aldri tjent mer i løpet av en sesong.

Skipper Stein Jonny Vornes

Skipper Stein Ronny Vornes på "Vornesværingen" tar påskeferie etter en god skreisesong.

Foto: Silje Helene Nilsen / Sortlandsavisa

Hittil i år er det fisket 175.000 tonn fersk torsk. Det er 3000 tonn mer enn på samme tid i fjor. Bare fra i fjor har verdien på ferskfisken steget med 200 millioner kroner.

Tidenes høyeste totalverdi gir fiskerne god grunn til å smile. Så langt er det dratt opp fersk torsk for 2,6 milliarder kroner.

– Vi er et eneste stort glis, for å si det sånn. Sammenlignet med fjoråret kan vi se at den totale summen har økt, og at den bare går oppover og oppover, forteller Stein Ronny Vornes.

Fornøyd

29-åringen er skipper på båten «Vornesværingen». Da han i 2012 investerte 12 millioner i en fiskebåt, ante han ingenting om at torskeprisene kom til å stupe. I dag, fem år senere, opplever han en fordobling av prisen.

– I begynnelsen av januar var det mulig å få 30 kroner for torsken, og det er veldig bra. Naturligvis har det sunket litt etter hvert, men vi har merket gode priser. Vi har lagt godt merke til det totale beløpet på seddelen.

I likhet med Vornes vil også andre han har snakket med i fiskerinæringa ta påskeferie med god samvittighet.

– Det er mange som har merket at prisene har vært bedre, og at tilgjengeligheten på fisk har vært bra. Vi er veldig fornøyde så langt, så det er overhodet ingen grunn til å klage.

«All time high»

Også i fjor var skreifisket av det eventyrlige slaget. For de minste båtene har et varierende og tidvis tøft vintervær gjort skreifisket utfordrende. Tross mye landligge kan fiskerinæringa skryte på seg tidenes beste skreisesong.

Assisterende direktør i Råfisklaget Svein Ove Haugland

Assisterende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

– Vi har hatt tre veldig gode år, og er nå inne i vårt fjerde rekordår. Det er snakk om enorme mengder fisk og fantastiske verdier, hvor prisen stiger og drar totalverdien opp, sier assisterende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.

Totalverdien på skreien som er dratt opp i Norge hittil i år er på 2,6 milliarder kroner. Til sammenligning var det fisket torsk for 2,4 milliarder på samme tid i fjor.

Råfisklagets totale omsetning i løpet av året er 11,5 milliarder. Lofoten og Øst-Finnmark har hatt størst økning.

Bra for rekruttering

Haugland mener de store verdiene er en gave til kystbefolkninga og regionen.

– Det er ingen tvil om at store og gode inntekter for fiskerne skaper stor aktivitet både til sjøs og på land. Fjoråret var tidenes år på den norske flåten som leverer fisk til råfisklaget si sikt.

Han sier at en god periode for fiskerinæringa vil gi resultater på rekrutteringssida.

– Folk ser at fiskeri skaper store verdier, og at det er mulig å skaffe seg et utkom i denne næringen. Det er ingen tvil om at positive inntrykk skaper økt interesse.

VM i skreifiske

Vanligvis bruker påsken å markere slutten for skreifisket, men også etter påskeferien skal flere båter ut igjen.

Foto: Ole Dalen / NRK