Hopp til innhold

10 av 15 Ap-fylkeslag er mot oljevirksomhet i Lofoten

Miljøvernere jubler for Ap-vedtak om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Etter en helg med flere årsmøter er det klart at 10 av 15 fylkeslag er mot oljevirksomhet i Lofoten.

Vinter i Lofoten

Etter helgen har Arbeiderpartiets fylkeslag i Møre og Romsdal og innlandet sluttet seg til listen av 10 fylkeslag som er mot konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Fredrik Myhre / WWF

Søndag vedtok Innlandet og Møre og Romsdal Arbeiderparti, Aps nest største fylkeslag, at de ikke ønsker oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dermed føyer de seg inn i rekken av totalt ti fylkeslag som sier nei til konsekvensutredning i området.

– I de sårbare områdene ser alle at det er lite hensiktsmessig å konsekvensutrede, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Det ferske vedtaket hos fylkeslag nummer 9 og 10 som sier nei til konsekvensutredning, har skapt glede for naturvernerne som mener fylkeslagene nå gir en klar beskjed til moderpartiet. I begynnelsen av april er det duket for landsmøte.

Silje Ask Lundberg

Silje Lundberg i Naturvernforbundet er glad for det hun mener er klar tale fra grasrota i partiet.

Foto: NATURVERNFORBUNDET

– Grasrota i Ap sier tydelig ifra at partiet må ta et klart standpunkt for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er umulig for partiet å ha noe troverdighet i miljøpolitikken før de snur i denne saken, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– Soleklart signal om at Ap må snu

Striden om oljeboring i områdene har pågått i en årrekke. For to år siden gikk Arbeiderpartiet inn for mulighetene for å kartlegge mulighetene for oljeutvin

lovese

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener fylkeslagene nå sender et viktig signal i forkant av årsmøtet i partiet.

Foto: Lars Egiol Mogård / NRK

ning sør for Lofoten, områdene lenger nord skulle vernes.

Ifølge en måling Norstat har gjort for NRK sa 52 prosent av velgerne nei til konsekvensutredning i de såkalte LoVeSe-områdene i fjor høst, mot 34 prosent som sier ja.

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet mener dette er et soleklart signal om at Arbeiderpartiet må snu på landsmøtet i april. Også WWF er godt fornøyd med at to nye fylkeslag sier nei til konsekvensutredning.

– Det er veldig positivt. Vi håper og tror at hele partiet etter landsmøtet kommer til å si ja til fiske og natur og nei til olje. Det er et område vi vet mye om og all kunnskapen sier at man ikke skal ha en olje- og gassaktivitet, sier Fredrik Myhre i WWF.

Ønsker ikke vern til tross for olje-nei

I november gjorde Nordland Ap en helomvending da partiet etter et ekstraordinært årsmøte, gjorde et vedtak om å legge bort kravet om å få konsekvensutredet Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi la bort kravet om konsekvensutredning fordi vi har kommet til at det er riktig at dette området holdes fritt for oljevirksomhet, sier leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Likevel hører de ikke til blant fylkeslagene som vil ha vern fordi de ikke ønsker å legge beslag på det han omtaler som et av landets viktigste næringsområder.

skjaeran_

Nordland arbeiderparti er blant de 10 som har gått vekk fra konsekvensutredning, men er skeptisk til et vern uten videre prosesser om dette.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Nå vi har landet på å legge vekk kravet om konsekvensutredning betyr det at det ikke vil være åpning for oljevirksomhet, men det å gå for et vern av området vil være uaktuelt og utenkelig. Dette er et av våre viktigste næringsområder og vi kan ikke opprette et verneområde uten å ha en prosess i forkant av det, sier Skjæran.

Det er antatt at saken vil komme opp på landsmøtet til partiet i april, og Skjæran sier han er sikker på at partiet vil håndtere saken på en god måte.

Forventer at landsmøtet står på sitt

På landsmøtet i 2017 vedtok Ap å verne deler av områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja, men åpne for konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten. Men den siste tiden har oljemotstanden har vokst i en rekke fylkeslag, som har varslet kamp for varig vern.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier til Dagbladet at han forventer at landsmøtevedtaket fra 2017 ligger fast.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og et stabilt og forutsigbart petroleumskatteregime. Vi forventer at partiprogrammet står fast ut perioden, sier han til Dagbladet.