NRK Meny
Normal

Ti dager i Nepal: – Hundene gjorde en fantastisk jobb

I varme, uro og stress lette flere norske firbente og deres eiere etter overlevende i jordskjelvrammede Nepal. I kveld kom norske Åse Åkerøy hjem til Bodø, etter en reise hun sent vil glemme.

Åse Åkerøy og hunden Coy på vei til landsby

Bodøkvinnen dro ned til katastrofeområdet i Nepal sammen med Norsar, som besto av Norske redningshunder og Oslo Brann og Redningsetat. Her er de på vei inn til en lansby sammen med noen fra Røde Kors.

Foto: Morten Kvammen

For ti dager siden pakket Åse Åkerøy kofferten og tok med seg hunden sin til Nepal for å bistå i redningsarbeidet. Til vanlig jobber hun i Nordland fylkeskommune, og har et helt annet yrke enn det hun har gjort de siste ti dagene.

– Jeg ønsket å bidra til at folk ble funnet i livet, forteller Åkerøy.

Delte følelser

Bodøkvinnen dro ned til katastrofeområdet i Nepal sammen med Norsar, som besto av Norske redningshunder og Oslo Brann og Redningsetat. Turen til Katmandu skulle vise seg å gi delte følelser.

– En av dagene reiste vi på en lang kjøretur til en landsby for å lete etter en jente som var savnet. Etter flere timer kjøring på dårlige veier, fikk vi startet letearbeidet, men vi greide ikke å finne henne, sier Åkerøy.

En sen ankomst gir færre positive funn, noe som ikke er det en redningsarbeider ønsker.

– 17 av 18 personer hadde blitt funnet i ruinene i landsbyen. Vi skulle dra dit for å finne den siste jenta, og da er det spesielt vondt når du ikke finner det du leter etter, forteller hun.

Åse Åkerøy og Coy i Nepal

Her sitter Åse Åkerøy og hunden Coy å venter på å få hjelpe til i redningsaksjonen.

Foto: Morten Kvammen

Fant kvinne i ruinene

Norsar var blant redningsteamene som gjorde et av de mirakuløse funnene. En kvinne ble funnet i ruinene etter flere dager, og det ga håp for videre redningsarbeid.

– Hun hadde ligget fastklemt i ruinene i fire dager, sammen med en død person. Det gjorde inntrykk å finne henne, og hele turen ga mer mening og ble enda viktigere etter funnet, forteller Åkerøy.

Oslo brann og redning

Åse Åkerøy er kraftig imponert over Oslo brann og Redningsetats arbeid i Nepal. Her redder de ut kvinnen som ble funnet etter fire dager.

Foto: Åse Åkerøy

Episoden gjorde at Åkerøy ble kraftig imponert over redningsarbeiderne i Nepal.

– Jeg kan ikke berømme Oslo, brann og Redning nok for det arbeidet de har gjort. De er så velorganisert og utrolig flinke, roser hun.