Ti år siden Terra-skandalen: – Jeg syntes det var litt flaut å komme fra en Terra-kommune

I Narvik hadde de ikke råd til å ha lys i julegrana etter Terra-skandalen. Snart ti år senere er ting snudd på hodet.

Ordfører Christine Trones Christine Trones (H) er ordfører i Hemnes kommune.

Hemnes-ordfører Christine Trones sier kommunen har lært mye av Terra-saken og er stolt over hvordan kommunen har kjempet seg ut av det økonomiske uføret.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Særlig de første årene synes jeg det var veldig belastende. Jeg syntes det var litt flaut å komme fra en Terra-kommune, sier nåværende Hemnes-ordfører Christine Trones (H).

Hun var også med i lokalpolitikken da Terra-skandalen var et faktum og har fulgt saken fra begynnelsen.

Fire kommuner i Nordland og fire andre kommuner tapte store summer da de i 2007 investerte framtidige inntekter etter råd fra meglere i Terra Securities.

I fjor høst kunne kommunene innkassere en seier, etter ni år med kamp i rettssystemet.

Får fortsatt tilbud om produkter

Amund Eriksen

Amund Eriksen er rådmann i Hemnes kommune.

Foto: Frank Nygård / NRK

I Hemnes er den bokførte Terra-gjelden nå nedbetalt og kommunen håper de kan vinke farvel til saken i løpet av året. I beste fall kommer kommunen ut i null.

Men rådmann Amund Eriksen forteller at saken fortsatt koster kommunen både tid og krefter, og at kommunen stadig får nye tilbud.

– De er fortsatt på døra. Vi har jevnlig kontakt av folk som vil selge diverse produkter av denne typen.

– Utsiktene er veldig lyse

I Narvik, nord i Nordland, råder optimismen. Kommunen investerte i sin tid 200 millioner lånte kroner i råtne verdipapirer.

På et tidspunkt stod det så dårlig til at politikerne vurderte å selge rådhuset i stedet for å restaurere det, og det var heller ikke penger til å lyse opp julegrana.

Men nå er kommunen er over kneika og ser fremover. Samtidig er rådhuset restaurert for 180 millioner kroner.

Forsvarets etablering på Evenes og Narviks beliggenhet gjør regionen til en av landsdelens mest sentrale områder.

– Utsiktene er veldig lyse. Narvik ligger i hjertet av Midtre Hålogaland og er en logistikkhovedstad. At Forsvaret etablerer seg her, synes vi er naturlig og vi ser at med Hålogalandsbrua kommer denne regionen til å fortette seg, sier seniorrådgiver Hanne Winther i Narvik kommunes næringsselskap Futurum.

Sammen med sin kollega Asgeir Almaas (t.v.) i Hattfjelldal satt Haugesundordfører Petter Steen jr. i

Tidligere ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almaas (t.v.), og tidligere Haugesund-ordfører Petter Steen jr. under den første Terra-rettssaken i 2014.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Har tatt lærdom

Ordfører Christine Trones mener kommunen har lært mye av det som skjedde i forbindelse med Terra-saken. Reglene for hvordan kommunen skal behandle pengene sine har blitt skjerpet, men også på andre områder har det vært endringer.

– Vi har blitt veldig mye mer forsiktig. Også opplever jeg at vi har blitt veldig omstillingsdyktig i Hemnes og det tror jeg er fordi vi har hatt ti år der vi har måttet virkelig tenke oss om hver gang vi skulle bruke penger. Det er jo et gode vi tar med oss inn i fremtiden.

Også i Rana har Terra-saken vært en lærepenge. Geir Waage ble valgt til ordfører høsten 2007 og fikk saken rett i fanget. Etter fire år ute av ordførerkontoret er han nå inne i sin andre periode.

– Det som jeg tror man kan lære av dette er at man alltid skal sørge for at man har mer enn ett råd når man skal ta en beslutning. Det å få en second opinion, å få andre til å vurdere ting, tror jeg er veldig viktig.

Geir Waage, ordfører Rana kommune

Geir Waage på vei inn til møte med daværende kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa vinteren 2008.

Foto: Lise Åserud / Scanpix