NRK Meny
Normal

- Risikerer millionbøter

Terrakommunene kan ha brutt reglene for offentlige anskaffelser, hevder advokat.

Terra-ordførere i møte med kommunalministeren 12.februar 2008.

Bildet er fra 12.februar 2008, da Terra-ordførere møtte kommunalministeren.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kommunene risikerer millionbøter etter at de har kjøpt advokattjenester uten å ha innhentet anbud på slike tjenester.

- De har heller ikke kunngjort at man kunne komme til å overstige grensa for kjøp av slike tjenester på 500.000 kroner.

Det sier advokat og tidligere sekretariatsleder i klagenemnda for offentlige anskaffelser, Robert Myhre.

- Det vil jo være tragisk om kommunene nå må ut med nye millioner i bøter, fordi de bryter innkjøpsregelverket for andre gang. Første gang de brøt regelverket var jo tydeligvis da de kontraherte Terra i utgangspunktet, og man skulle jo da tro at de har lært, men det virker jo ikke slik, sier Myhre.

Millionene ruller

Så langt har de fire kommunene i Nordland brukt 4,5 milioner kroner på advokater og rådgivere i den såkalte Terrasaken. Nå tyder det på at kommunene også kan ha brutt loven om offentlige anskaffelser. Da saken ble kjent var kommunene nødt til å ta i bruk advokater, men dette hindrer ikke at det skulle vært utlyst et anbud, mener Myhre.

- I en tidligfase så kan man akseptere at man går til en advokat direkte for å få hjelp, for å sikre verdiene sine. Men etterhvert som tiden går og arbeidet utvikler seg, så kan man ikke lenger skylde på at man har dårlig tid. Da må man ha en ny konkurranse, sier Myhre.

Rådmann frykter ikke bøter

Rådmann i Hemnes, Arne Sørensen, er imidlertid av en annen oppfatning. Han mener kommunene har holdt seg godt innenfor regelverket, og sier de har vært nødt til å beholde de beste advokatene, og at man umulig kunne skiftet underveis. Han avviser imidlertid ikke at kommunene kan befinne seg i et grenseland for hva som er lovlig.

- Det kan hende at det er noe vi kanskje skulle gjort av formell karakter underveis. Skjønt jeg kan i dag ikke se hva det skulle være.

Så du frykter ikke millionbøter?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Jeg mener vi har holdt oss innenfor de reglene som er ment for kommuner i en slik sammenheng, sier Sørensen.

Les også: Skjerping etter Terra-skandalen