NRK Meny
Normal

Terrainvesteringer kan gi skolekutt

Rana kommune vurderer å kutte heldagsskolen og la foreldrene betale for barnas skoleplass.

Undervisning

Rana kommune vurderer å kutte heldagsskolen og la foreldrene betale for barnas skoleplass. Illustrasjonsfoto

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Hele den økonomiske situasjonen vår er dramatisk, og dette er en måte å håndtere den økonomiske krisen vi er kommet i, sier rådmann Jan Reitehaug.

Rana kommune tapte 225 millioner kroner på sine investeringer i Terra-obligasjoner.

Skolekutt

I første kuttlinje dreier det seg som stans i nyansettelser i alle avdelinger. Bruk av vikarer, reise, og kursvirksomhet skal også ned på et minimum.

Det mest dramatiske kuttet er imidlertid forslaget om å endre rammetimetallet i skolen fra 27 til 25 timer per uke. Som en av de første kommunene i landet har Rana allerede startet med tilbud om heldagsskole. Nå kan dette tilbudet bli lagt.

- Terra-regningen til foreldrene

- Dette vil elevene merke godt, men det vil også gå ut over foreldrene. Dersom elevene i første til fjerde klasse ikke får tilbud om skoleplass, bør det automatisk si at de får et tilbud i skolefritidsordningen. Denne plassen koster penger og det er foreldrene som må betale, sier leder for fagforbundet i Rana, Siw Østerdal.

Hun mener forslaget ikke er i samsvar med lovnaden om at kuttene ikke skal gå utover tjenestetilbudet.

- Se på skolestrukturen

Østerdal mener politikerne heller bør se på skolestrukturen i Rana, for å se etter muligheter for å spare penger gjennom nedlegging og sammenslåinger.

- Det er på tide å se på skolestrukturen. Sammen med foreldrene bør politikerne se på muligheten til å spare penger her, mener Østerdal.

- Forslaget om å kutte i heldagsskolen må først utredes, så får politikerne ta stilling til dette på et senere tidspunkt, sier rådmann Jan Reitehaug til NRK.