Terra-tap mørklegger Narvik

Julestemningen i Narvik ødelagt etter Terra-tapene.

Snart er sola borte fra Narvik, men i dag skinte den på "Trinigon" i Narvik sentrum!

MØRKT I NARVIK: Fra i kveld blir det redusert gatebelysning i malmbyen.

Foto: Picasa 2.7

Årsaken er at kommunestyret i den kriserammede Terra-kommunen ikke lenger har penger til gatebelysning.

Narvik kommune har tapt 188 millioner kroner på Terra-saken, og lysene på julegrana blir derfor ikke tent i år.

I dag vedtok formannskapet at hele byen skal mørklegges umiddelbart. Vedtaket er gjeldende fra og med torsdag kveld.

Utgiftene til gatelys beløper seg til flere hundre tusen kroner i året, og strømkuttet innebærer også at julegrana i byens sentrum blir stående uten belysning. Kjendisbladet Se og Hør har tilbudt seg å betale for lysene på julegrana.

Men den oppmerksomheten ønsket ikke kommunen. I dag sa formannskapet nei til det sjenerøse tilbudet. Dermed må beboerne i Narvik nøye seg med et mørklagt juletre i mørklagte julegater i år, skriver ofotenstidende.no .

- Vi sa tvert nei til forespørselen. Det er ikke denne type medieoppmerksomhet vi ønsker, sier Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas (Ap) til nettstedet i dag.

Karen M. Kuvaas

TAKKET NEI TIL SE OG HØR: Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Som betingelse for pengestøtten til julegrana ville Se og Hør lage reportasje i anledningen, og det var nok dette ordføreren tenkte på.

Se og Hør: - Trist

- Dette er bare trist. Pengestøtten til julegrana var ment som en gest til våre lesere nordpå, sier sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør.

Det var etter tips fra en leser i Narvik at kjendisbladet bestemte seg for å tilby den fattige Nordlandskommunen hjelp.

- I hvert nummer kjører vi en serie som heter "Gladmeldinger". Her bringer vi gladreportasjer fra det ganske land. Planen vår var å lage en kort sak med bilde av julegrana i Narvik. Ikke noe mer, sier Haave, som ikke helt forstår Narvik-ordføreren.

Harald Haave

- TRIST: Sjefredaktør i Se og Hør Harald Haave.

Foto: NRK

- Hadde jeg vært ordfører i Narvik, ville jeg snudd dette til noe positivt. De fleste skjønner vel at Se og Hør ikke er opptatt av å vinkle denne saken på Terra-skandalen, sier Haave.

Mørkt hele vinteren

- Dette er dessverre nødvendig, og vil gjelde fra nå og utover vinteren. Narvik kommune mener at staten ved Statens Vegvesen må ta ansvaret for gatelys på sine veier, slik det bl a har skjedd i Rana kommune og Harstad kommune. Til tross for at kommunen har jobbet med dette i hele 2008, har staten ennå ikke gitt et svar, sier seksjonsleder Trond Solberg i Narvik kommune.

Frykter flere ulykker

Verken politiet eller opposisjonen i kommunen er glad for vedtaket i formannskapet i dag. Mørklagte sentrumsgater gjør at politiet frykter flere trafikkulykker og mer vild og kriminalitet.

- Jeg hadde gjerne sett vi kunnet skjerme natt til fredag og natt til lørdag, da det er mer folk i gatene om natta, sier Tor Arne Solvoll (V) til ofotenstidende.no. Han stemte mot forslaget.