NRK Meny
Normal

Terra-megleren: – Glad saken legges fram for en uavhengig instans

Tidligere Terra-megler Harald Nordberg bidro til milliardtapet i de åtte norske Terra-kommune. – Det har vært mange påstander. Nå får vi svaret, sa han

Tidligere Terra-megler Harald Norberg er også tilstede i tingretten.

PÅ PLASS I OSLO TINGRETT: Harald Norberg og meglerkollega Knut Anders Opstad sto bak de omstridte kommune-avtalene som førte til nær en milliard i tap for flere norske kommuner.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Følg rettssaken direkte i Oslo tingrett her

– Jeg er glad for at saken endelig kommer opp for retten og legges fram for en uavhengig instans, sier han til NRK.no.

Nordberg og hans daværende kollega Knut Anders Opstad i Terra Securities ble utpekt som syndebukkene i Terra-skandalen som eksploderte i 2007. To år etter beklaget han at han bidro til milliardtapene som Terra-kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik led.

I dag startet sivilsaken i Oslo tingrett der de åtte involverte kommunene krever 100 millioner kroner etter Terra-skandalen, og Harald Nordberg var på plass.

– Mange påstander

Kommunene mener alle at forsikringsselskapet ACE European Group Limited har et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen. Kommunene bygger dette på at de mener Terra Securities bedrev uaktsom finansiell rådgivning i årene fram mot finanskrisen.

Terra Securities ble begjært konkurs 28. november 2007. De åtte kommunene fremmet krav om nær 1,5 milliarder kroner av boet, men har så langt ikke fått noen ting.

Kommunenes håp er at denne runden i retten vil ende med at meglerfirmaets forsikringsselskap blir erstatningspliktig. Forsikringsselskapet bestrider imidlertid at de har et forsikringsansvar for tapene, og går for full frifinnelse.

Selskapets advokater mener at det heller ikke er påvist noen årsakssammenheng mellom Terra Securities-meglernes opptreden og kommunenes tap.

– Det har vært så mange påstander – på begge sider. Nå får vi endelig lagt fram disse påstandene for retten. Så får retten legge dem på vektskåla og vurdere hva som er riktig og galt, sier han til NRK.no.

– Hvordan har det vært å vente på at saken skulle komme opp for retten?

– Brutalt og vondt

Sammen med sin kollega Asgeir Almaas (t.v.) i Hattfjelldal satt Haugesundordfører Petter Steen jr. i

Sammen med sin kollega Asgeir Almaas (t.v.) i Hattfjelldal satt Haugesundordfører Petter Steen jr. i ordførerstolen da Terra-saken eksploderte for sju år siden.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg har hatt det fint, jeg. Jeg synes det har vært mye verre for de kommunalt ansatte som vi har forholdt oss til. Jeg bor i Oslo, og kan forsvinne i mengden. Når du bor i en småkommuner som Hattfjelldal og Hemnes, er det ikke like lett å stikke seg bort. Alle vet nøyaktig hvem du er. Det fokuset Terra-saken fikk på lokalt nivå, var veldig brutalt og vondt.

Han kjenner personlig flere administrativt ansatte i alle åtte Terra- kommunene.

– Jeg vet at mange av dem har hat det veldig tøft. Det har vært utrolig trist å følge med på.

Nordberg er i ny jobb nå i Lillestrømbanken Kapitalforvaltning, men det første året etter at skandalen sprakk, var han sykemeldt.

– Livet var tungt ett år. Men nå er det fint. Tiden leger alle år, sier han til NRK.no.