Normal

Terra-kommuner må få spareplan

Fylkesmannen i Nordland krever at kommunene som tapte penger på sine investeringer via Terra-securities må ha innsparingsplanene klare før sommerferien.

Formannskapet i Rana, rådmann Jan Reitehaug

KUTTLISTA: Formannskapet i Rana behandlet i månedsskiftet kuttforslag fra rådmannen.

Foto: Frank Nygård / NRK

I administrasjonen i Hattfjelldal er arbeidet med kutt-lista i gang. Ordfører Asgeir Almås kan ikke svare på hvilke tjenester og tilbud som bli redusert eller kuttet ut som følge av de store Terra-tapene. Men administrasjonen ser på de verst tenkelige tilfellene.

I verste fall kan kommunen ende opp med å ikke kunne dekke lovpålagte oppgaver, som skole og helsetjenester. Da kan offentlige skjønnsmidler bli aktuelt, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Rådmannen i Rana Jan Reitehaug

KUTTET IKKE NOK: Rådmannen i Rana, Jan Reitehaug.

Foto: Frank Nygård / NRK

Kutt også i Rana

I Rana i Nordland er det anslåtte tapet på 160 millioner kroner. I slutten av mars la rådmann Jan Reitehaug fram en kuttliste som innebar et redusert skoletilbud, full stopp i nyansettesler og reisevirksomhet.

Men kuttlista ble ikke godkjent av formannskapet, rådmannen var nemlig for snill. Politikerne ba i desember om å få forslag til kutt på fem prosent av årets budsjett, mens Reitehaug bare leverte 1,7 prosent innsparing. Nå er saken utsatt en måned, mens nye kutt utredes.

Narvik kommune har et tap på 188 millioner kroner, og rådmann Wiggo Lauritzen har foreløpig ikke svaret klart på hvordan tapet skal dekkes.

Fire år til å kutte

I utgangspunktet skal kommunenes tap dekkes inn i løpet av fire år, noe som kan bli vanskelig for flere av kommunene. De åtte kommunene håper fortsatt på å få tilbake penger fra Terra-boet, men dette er til nå ikke avklart.

Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal mener det står inne flere hundre millioner kroner som kommunen har krav på, skriver Helgeland Arbeiderblad.

(NRK-NTB-Helgelands blad)