Hopp til innhold

Terra-kommune begynner å bli utålmodig

Fortsatt venter Terra-kommunene på svar på om de får behandlet saken sin for amerikansk rett. – Nå må det snart skje noe, sier en utålmodig Narvik-ordfører Tore Nysæter (H).

Citigroup

Det var i 2007 Terra solgte såkalte strukturerte spareprodukter fra amerikanske Citigroup til de norske kommunene.

Foto: Paul Sakuma / AP

Narvik Rådhus

NARVIK KOMMUNE: Plasserte 242 millioner kroner.

Foto: Mathis Eira / NRK
Rana Rådhus

RANA KOMMUNE: Plasserte 297 millioner kroner. Foto: Billy Jacobsen

Foto: Billy Jacobsen
Rådhuset i Hemnes

HEMNES KOMMUNE: Plasserte 84 millioner kroner.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009
Hattfjelldal rådhus

HATTFJELLDAL KOMMUNE: Plasserte 103 millioner kroner.

Foto: Billy Jacobsen
Tore Nysæter, ordfører i Narvik (H)

– Nå må det snart skje noe i rettsprosessen, sier en utålmodig Narvik-ordfører Tore Nysæter (H).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Terra-saken eksploderte i 2007 etter at Finansavisen avslørte at åtte norske kraftkommuner lånte penger med sikkerhet i framtidige kraftinntekter og investerte pengene i såkalte strukturerte spareprodukter fra amerikanske Citigroup gjennom meglerfirmaet Terra Securities.

Kommunene tapte flere hundre millioner kroner hver. Penger som skulle gå til å betale for velferd for innbyggerne.

Gikk til søksmål

Kommunene har saksøkt en av verdens mektigste banker Citigroup, og mener informasjonen om produktene inneholdt vesentlige feil. Men så langt har ikke saken blitt behandlet i det amerikanske rettssystemet.

Narvik-ordfører Tore Nysæter (H) legger ikke skjul på at han begynner å bli utålmodig. Citigroup har klart å unngå retten tre ganger tidligere.

– I USA er det slik at det er dommeren som avgjør om en sak i det hele tatt skal behandles i rettssystemet. Og det står saken fortsatt. I Narvik kommune begynner vi å nærme oss slutten på betalingen av Terra-saken, men det er like viktig for oss å få avklaring på rettsprosessene, sier Nysæter til NRK.no.

Det er mange interessante spørsmålsstillinger rundt den kommende rettssaken, ifølge ordføreren.

– Det ene går på hva Citibank og Citigroup har visst og eventuelt ikke opplyst om. Det andre går på lovligheten av opptakelsen av disse lånene.

Den tøffe økonomiske kuren i kjølvannet er en av grunnene til at Narvik er på Robek-lista.

Jakter på 560 millioner

Kommunene har saksøkt Citigroup, som solgte spareprodukter gjennom norske Terra Securities, for nær 560 millioner kroner.

De sju Terra-kommunene har brukt 90 millioner kroner på advokater i forbindelse med søksmålet.

– Skremmende

Det er mange ting i denne saken som forundrer Narvik-ordføreren.

– Kanskje det mest interessante i denne saken er det som aldri har vært oppe til rettsvurdering. Nemlig at Terra Securities enkelt og greit slo seg konkurs da Finanstilsynet slo fast at selskapet hadde drevet med noe de åpenbart ikke hadde lisens til å drive med.

– Det er en skremmende og åpenbar mangel i norsk lovgivning at man som sparebank og meglerhus kan drive med ting de ikke har lisens for. Og med en gang det begynner å bli bråk, kan man gjøre det enkelt og slå seg konkurs. Så slipper du å ta følgene, sier Narvik-ordfører Tore Nysæter.

Åtte kommuner rammet

Terra-saken startet å rulle da det ble kjent at fire nordlandskommuner – Hemnes, Hattfjelldal, Narvik og Rana – hadde lånt penger med sikkerhet i framtidige kraftinntekter. Pengene var investert i kompliserte fondsprodukt med høy risiko i USA gjennom storbanken Citibank.

Etter at saken begynte å utvikle seg, viste det seg at også kommunene Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal hadde gjort lignende investeringer. Og verst var situasjonen for Bremanger, som hadde plassert 350 millioner kroner i såkalte hedgefonds.

Saken ble først kjent i media da journalist Morten Hofstad i Finansavisen begynte å skrive om saken i oktober 2007. Hofstad var i 2008 tildelt Skup-prisen for avsløringen.

Investeringene viste seg å være i strid med kommuneloven, og kommunene måtte etter tur selge seg ut av investeringene under tvang, med enorme tap.