NRK Meny
Normal

Terra ble valgkampsak

- Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, har vi fått oss selv inn i et vanskelig dilemma.

John McCain og Mitt Romney

DISKUTERTE TERRA: PresidentkandidateneJohn McCain (t.v.) og Mitt Romney diskuterte uføret de norske Terra-kommunene har havnet i.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Ordene tilhører presidentkandidat John McCain og falt under nattens republikanske debatt i Reagan Library i Simi Valley, California.

Kjent med situasjonen

McCain hadde fått med seg at «råtne» boliglån hadde fått utslag i Norge.

- Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, har vi fått oss selv inn i et vanskelig dilemma, sa McCain. 

Totalt åtte norske kommuner investerte gjennom Terra Securities og Citibank, og sitter nå i klisteret.

McCain sa han ønsker å forfølge de såkalte råtne boliglånene, og mener bankene har opptrått i strid med god bankskikk.

- Det er kanskje noen grådige Wall Street, som bør straffes, sa McCain.

- Vi må tilbake til prinsippet om du ikke kan låne mer penger enn du kan betale tilbalke. Jeg tror det må være mer gjennomsiktighet, slik at vi kan hindre at det skjer igjen.

- Cain har forstått det

Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik (Ap) er positivt overasket over at Terra-skandalen er et tema i den amerikanske valgkampen.

- At McCain bruker oss som et eksempel viser at han er oppdatert om saken og ser konsekvensene av de problemene vi er kommet i, sier Juvik til VG Nett.

Det var gjennom selskapet Terra Securities de fire Nordland-kommunene Rana, Narvik, Hattfjelldal og Hemnes investerte fremtidige kraftinntekter i amerikanske obligasjoner. Senere kom det frem at kommunene Haugestund, Vik, Bremanger og Kvinesdal hadde gjort tilsvarende investeringer. Til sammen hadde de norske kommunene investert rundt 850 millioner kroner.