Feirer 40 år som plateartist med ny bok

Den grovrøstede bass- og gitarspillende bodøværingen fyller 62 år i dag – samtidig som Terje Nilsen runder 40 år som plateartist. Det markeres med bokutgivelse.

Det er 40 år siden visesangeren Terje Nilsen fra Bodø ga ut sin første plate, en vinyl-single. Nå er tekstene fra alle platene han har gitt ut samlet mellom to permer. Og tittelen på boka er naturlig nok: Mjelle.

Terje Nilsen blir ofte omtalt som Nord-Norges best bevarte hemmelighet på grunn av sin lange karriere med få utgivelser. – Det tar fire-fem år å få ferdig en plate, sier Nilsen – som i år feirer 40 år som artist.

I romjula er det 40 år siden visesangeren Terje Nilsen i Bodø ga ut sin aller første singel. I den anledning lanseres det i dag ei bok med oversikt over alle utgivelsene, og en presentasjon av samtlige tekster til Terje Nilsens materiale.

– Jeg er kjempefornøyd og ydmyk over alle de pene ordene, sier bursdagsbarnet til NRK.no.

Halvdan Sivertsen og Terje Nilsen

Halvdan Sivertsen og Terje Nilsen fra sine yngre dager i Bodø, da de begge jobbet som diskjockeyer.

Foto: Fra Terje Nilsens album

Det er Jarl Aspaker, opprinnelig harstadværing og nå bergenser, som har forfattet boka «Mjelle, Terje Nilsen 40 år som plateartist». Boka har forord av Halvdan Sivertsen og er spekket med historiske bilder og avisutklipp fra Nilsens lange karriere. I boka er det også en egen CD med materiale som aldri har vært utgitt før.

Aspaker kjente ikke Terje Nilsen før han en dag tok kontakt, og spurte om han fikk lov å gi ut boken.

– Jeg hadde fulgt Nilsen siden han ga ut plata Kanskje i 1990. Opp gjennom årene har det forundret meg hvor få av tekstene som er å få tak i. Det lå veldig lite ute på nettet. Slik fikk jeg fikk ideen til boka. Nilsen var velvilligheten selv, og sa «kjør i vei», forteller Aspaker.

(Saken fortsetter under)

Det er 40 år siden visesangeren Terje Nilsen fra Bodø ga ut sin første plate, en vinyl-single. Nå er tekstene fra alle platene han har gitt ut samlet mellom to permer. Og tittelen på boka er naturlig nok: Mjelle.

For 40 år siden ga Terje Nilsen ut sin første plate.

Sang på bokmål

Den aller første singelen «Jean» fra 1973 sang Terje Nilsen på bokmål.

– Det var ikke bare jeg. Halvdan Sivertsen sang og skrev også på bokmål helt i starten. Men omtrent samtidig fant vi ut at det var for dumt. Derfor begynte vi å synge på en slags bodødialekt begge to. Det var en utrolig befrielse å komme nærmere det språket man har til daglig, forteller han.

Ingen favoritter

Terje Nilsen

Jarl Aspaker og Terje Nilsen presenterer den nye boka.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Nilsen LP-debuterte i 1977 med albumet «Æ» der originalversjonen av den folkekjære balladen og klassikeren «Mjelle» finnes.

– Den ramlet ned i hodet mitt mens jeg sto på Røkland i Saltdal og ventet på toget til Bodø.

Platen solgte ikke spesielt godt, til tross for store forventninger fra artisten selv.

– For dem som samler, og skal ha tak i den LP-en må ut med noen tusenlapper. Jeg har den ikke selv en gang, forteller Nilsen.

Seks år senere kom oppfølgeren «Pop» der nok en klassiker så dagens lys, nemlig «Blå ballade».

På albumet «Kanskje» (1990) fulgte en nyinnspilling av «Mjelle» og hans humoristiske versjon av jazz-standarden «Baby It’s Cold Outside», på norsk «Se for et vær det e».

– Hvilken sang er du mest fornøyd med?

Mjelle/Terje Nilsen

Originalteksten til den folkekjære klassikeren «Mjelle».

Foto: Leif Inge Larssen

– Det blir som å spørre hvilke at barna dine du er mest fornøyd med. Alle platene min er laget på et tidspunkt i livet hvor man gjør så godt man kan. Det går ikke an. Men det er klart – «Mjelle» er nok en av de beste sangene, og utvilsom den mest kjente.

– Ofte er det slik at det er den siste plata man har laget man er mest fornøyd med. Jeg har nok fått et mer modent uttrykk med årene.

– Og moden stemme, skyter Aspaker inn.

Selv liker han albumet «Kanskje» best.

– Det er vanskelig å velge. All musikken hans er kjempegod. Men «Kanskje» var den første jeg fikk tak i og fikk et forhold til, sier han til NRK.no.

Godt bevart hemmelighet

Terje Nilsen

TERJE NILSEN FORNØYD: Boka «Mjelle, Terje Nilsen 40 år som plateartist» har naturlig nok fått tittelen Mjelle, og bærer et omslagsbilde fra nettopp denne naturperla – med fjellet Landego i bakgrunnen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Terje Nilsen blir ofte omtalt som Nord-Norges best bevarte hemmelighet på grunn av sin lange karriere med få utgivelser. Hans siste var samleplaten Gledeståra kom i 2012.

– For meg tar det fire-fem år å få ut en plate. Jeg har ikke noe plate på gang nå. Jeg har ikke nok materiale til en plate, men hvem vet.

Fra kammerkor til hiphop

Nilsen er blitt mer produktiv med årene. På de tre neste albumene samarbeidet han med musikere fra Dance With A Stranger («Sånn», 1996) og de bergensbaserte musikerne i Voksne Herrers Orkester på albumene «n’te gang» (2005) og «Portrett» (2007). Han har samarbeidet med bl.a. Henning Gravrok, hiphop’erne Tungtvann og Korgen Kammerkor.

Terje Nilsen har mottatt Blixprisen (1997), Bodø bys kulturpris (2002) og Gammlengprisen (2002).