NRK Meny
Normal

Fikk vite at hun var gravid da hun våknet opp fra koma

Nylig kunne Monika og Øyvind Nordgård døpe sitt fjerde barn. Men lille Hannah på fire måneder fikk en tøff start på livet da mor fikk slag og ble liggende i koma uten å vite at hun var gravid.

Nylig kunne Monika- og Øyvind Nordgård døpe sitt fjerde barn. Men lille Hanna på to måneder fikk en tøff start på livet da mor fikk slag og ble liggende i koma uten å vite at hun var gravid.

– Det er den 19. desember i fjor. Jeg satt her i sofaen og ble plutselig kvalm, før jeg svimte av. Da jeg våknet hadde jeg kastet opp på gulvet og måtte bare komme meg opp. Men da ville ikke armen hjelpe til, forteller Monika Nordgård.

Hun får med nød og neppe varslet familien, og klarer å komme seg ut på badet. Med sin bakgrunn som sykepleier skjønner hun at det er et hjerneslag.

– Da bar det rett på sykehuset, fortsetter hun.

– Tenkte at dette går ikke bra

Tankene gikk i spinn og tårene trillet. Det verste var usikkerheten og at man ikke visste hvordan utfallet kunne bli.

Øyvind Nordgård

Monica flys til Tromsø i kunstig koma, hvor det konstateres hjernehinneblødning. Mannen Øyvind er med, og må hjelpeløs se ektefellen og mor til deres tre barn kjempe en lydløs kamp sammen med legene.

– Jeg håpet og bad om en bra utgang. Tankene gikk i spinn og tårene trillet. Det verste var usikkerheten og at man ikke visste hvordan utfallet kunne bli, forteller Øyvind.

Sykepleierne på intensiven fører dagbok mens Monika ligger i koma. Hun våkner opp, og snakker glad om framtidsplaner med familien. Men så - den tiende dagen, like før nyttårsaften, får hun et nytt hjerneslag på operasjonsbordet.

– Da hun våknet etter det hadde hun ikke noe mimikk, og hele høyresiden var livløs. Da tenkte jeg at dette ikke går bra, fortsetter Øyvind.

– Det hele er tåkelagt, legger Monica til.

(artikkelen fortsetter under)

Monika

SKRIVER DAGBOK: Sykepleierne på intensiven fører dagbok mens Monika ligger i koma. – Det hele er tåkelagt, sier Monica i dag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fikk sjokk

Men Monica blir bedre, og Øyvind våker over Monica som gradvis blir friskere. Et par måneder senere overføres hun til sykehuset i Mosjøen, hvor hun under en undersøkelse får en ny sjokkartet beskjed.

– Da de sa at jeg var gravid. Etter å ha vært så lenge på sykehus, med ganske intensiv behandling, tenkte jeg at dette ikke går an. Men det gjorde det, sier Monica.

Hun ber Øyvind, som venter på venterommet, om å bli med ut i bilen.

– Vi havnet nok begge i sjokk, begge to, da jeg fortalte han det. Det var ikke i våre tanker i det hele tatt at det skulle være mulig, fortsetter hun.

Gleder seg over mirakelbabyen

Og legene var en stund usikker på hvordan det ville gå med vesle Hannah som var med da mor lå i koma.

– Men etter en rask runde på sykehuset fikk vi vite at det skulle gå greit å gjennomføre svangerskapet.

I dag er enkelte ord vanskelig, men Monica har kommet langt i behandlingen. Og familien gleder seg over mirakelbabyen som overlevde slag, fall, koma og medisinsk behandling.

– Hun var helt normal. Frisk, rask og glad. Hannah ble født på sykehuset på Mo i Rana den 15. august, avslutter Monica.

Ultralydbilde

UMULIG: Røntgenbildene som ble tatt på sykehuset gav Monica et nytt sjokk. – Det var ikke i våre tanker i det hele tatt at det skulle være mulig, forteller hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK