Hopp til innhold

Bygder i hele landet stod i fare for å miste internett – nå gjør Telenor helomvending

– Det er snart påske og det passer bra å si «det er ingen skam å snu», sier ordfører Remi Solberg i Vestvågøy. Telenor skal likevel vedlikeholde kabler som gir internett til folk i distriktene.

Veien inn til Unstad

Mange var redde for å miste nett i bygdene. Her fra Unstad.

Foto: Benjamin Fredriksen

Tidligere i år meldte Telenor at de ikke lenger vil vedlikeholde kobberlinjene som gir internett til tusenvis av nordmenn.

De gamle linjene skal byttes ut med fiber og mobilt bredbånd innen 2023. I et brev som gikk ut til 51.000 husstander skrev selskapet at det ble slutt på vedlikeholdet fra 1. mai.

Vestvågøy i Lofoten er blant kommunene som ville blitt rammet hvis kablene ikke ble vedlikeholdt. Ordfører Remi Solberg tror reaksjonene fra folk kan ha bidratt til at Telenor ombestemte seg.

– Mange har vært redde for at det å få et så dårlig tilbud som de la opp til ville ramme både bedrifter og personer hardt. Det er snart påske og det passer derfor bra å bruke uttrykket «det er ingen skam å snu», sier Solberg.

Remi Solberg

Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap).

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Klønete formulert

I Telenor Norge er de ikke helt med på at de har snudd i saken. Leder Petter-Børre Furberg forklarer at de formulerte seg litt klønete i brevet.

– Vi fikk tilbakemeldinger på at folk ble bekymra og det er vi lei oss for. Derfor er det viktig å presisere at vi ikke legger ned linjer eller slutter med vedlikehold før kundene har et godt alternativ på plass.

– Et godt alternativ vil være 4G-dekning eller nettilgang via kabel eller fiber, sier Furberg.

Selskapet har gått ut med en pressemelding som forklarer hva de skal gjøre i forbindelse med overgangen til fiber og mobilnett.

– Ingen skal være bekymra for at de mister internett. Vi skal informere når vi eventuelt legger ned kobberlinja til folk.

Like viktig som vann og strøm

Ordføreren i Vestvågøy er glad for at folk er hørt.

Han mener internett og telefon er helt nødvendig infrastruktur i dag.

– Det er like viktig som å ha vann i kranen og strøm i stikkontaktene. Det handler om trygghet, bolyst og muligheter for å drive næringsutvikling utenfor de store byene, sier Remi Solberg.