NRK Meny
Normal

Ansatte: Dette er sosial dumping

I formiddag fikk 40 Telenor-ansatte i Bodø beskjed om at arbeidsplassene deres flyttes til Asia. –Selskapet utfører sosial dumping, sier Stig H. Breivik, som nå mister jobben.

Stig Harald Breivik, Mai Thune, Morten Dunham

Stig Harald Breivik stilte i dag i begravelsesdressen da han og tillitsvalgt Mai Thune, møtte Telenor-ledelsen for å få beskjed om at arbeidsplassene deres legges ned.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Vi har informert de ansatte om beslutningen i dag. Avdelingen her legges ned før året er gått, sier avdelingsdirektør i Telenor Morten Dunham til NRK.

I mars ble det kjent at Telenor var inne i en omfattende omorganisering. Klokka ni i formiddag fikk de rundt 40 ansatte beskjeden de hadde ventet på.

– Dette er nødvendig fordi selskapet er midt inne i ei større omorganisering. Vi leverer nå tjenester globalt, sier Dunham.

Morten Dunham

Morten Dunham i Telenor ga i formidag beskjed om at jobbene i Bodø flyttes til Asia.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Avdelinga i Bodø er en del av Telenor Global Shared Services. Virksomheten er et internt selskap som utfører administrative fellestjenester innen økonomi, regnskap og intern kundeservice for hele Telenor-konsernet.

Nå skal jobben i stedet utføres i Asia, først og fremst i Bangladesh.

– Jeg hadde håpet at vi kunne få beholde noen av jobbene i Bodø. Vi har en del spisskompetanse, som jeg tror at vi fortsatt har behov for, sier tillitsvalgt Mai Thune.

– Er du sint på Telenor-ledelsen dag?

– Jeg har vært sint så lenge. Nå er det blitt en vane at jeg er sint.

Mai Thune, Morten Dunham

Tillitsvalgt Mai Thune fikk i dag beskjed fra avdelingsdirektør i Telenor, Morten Dunham, at arbeidsplassene i Bodø legges ned.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Sosial dumping

Jobben som de ansatte i Bodø til nå har utført, flyttes i all hovedsak til Bangladesh. Konserntillitsvalgt i Telenor Per Gunnar Salomonsen har tidligere kalt prosessen for sosial dumping. Det tar Dunham sterk avstand fra.

– Dette handler primært om at dette selskapet i Telenor har fått en ny rolle. Vi skal ikke lenger bare utføre tjenester i Norge og i Norden, men til alle Telenor sine 13 forretningsområder globalt. Det krever en annen erfaring, andre systemer, standariserte prosesser, som vi mener at en ekstern tredjepart er bedre egnet til å levere i framtida.

– Skjønner du at dette kan oppfattes som sosial dumping?

– Nei, det forstår jeg egentlig ikke.

Stig Harald Breivik er ikke i tvil om at nedleggelsen i Bodø er sosial dumping. Han er assisterende avdelingsleder i Bodø og møtte i dag på jobb i begravelsesantrekket sitt, en svart dress.

– Folk er frustrert og forbannet over å bli behandlet av Telenor på denne måten her. Vi har liten forståelse for at Telenor, som er et statlig selskap, faktisk utfører sosial dumping av arbeidsplassene våre og flytter dem til Bangladesh.

Håper på ny drift

De ansatte i Bodø har ikke gitt opp håpet om å fortsatt jobbe sammen. 32 av de ansatte har gått inn som aksjonærer i det som kan bli en ny arbeidsplass.Telenor har blitt bedt om midler og bistand til å utvikle forretningsideene.

– Vi føler at vi har kommet de ansatte godt i møte. Vi stiller lokaler til disposisjon fram til neste sommer. Vi tilbyr også en kontantstøtte til prosjektet, sier Dunham.

Tillitsvalgt i Bodø, Mai Thune, er ikke fornøyd.

– Det høres bra ut, men det er ikke nok. Prosjektet er beregnet til å koste to millioner kroner. Vi får én. Det skal også dekke de midlene ansatte skal ha for å få hjelp til å skrive søknader og lage en god CV.

I går møtte ansatte fylkesråden for næring, Arve Knutsen (KrF). Her presenterete de planene sine om å skape sin egen arbeidsplass. En av dem var Stig H. Breivik. Han sier han de siste ukene har mista tilliten til arbeidsgiveren.

– Alle på arbeidsplassen er oppsagte, men vi er fortsatt i drift. Det er veldig spesielt å være på en arbeidsplass som består av så mange dyktige, lojale og kompetente mennesker, samtidig som tilliten til ledelsen er borte, sier han til NRK.no.