Teknisk sjef brøt Rana kommunes etiske retningslinjer

Kontrollutvalget mener at teknisk sjef i Rana kommune har brutt det etiske regelverket til kommunen da han tok i mot et gratis ferieopphold i Tyrkia av en lokal forretningsmann i Rana.

Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen i Rana kommune

BRØT ETISKE RETNINGSLINJER: Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen brøt Rana kommunes etiske regelverk da han bodde graits i en ferieleilighet i fjor sommer, mener kkontrollutvalget i kommunen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tirsdag måtte teknisk sjef Bjørn Bech Hansen forklare seg for kontrollkomiteen i Rana om feriteuren til Tyrkia. Onsdag er konklusjonen klar. Bjørn Bech Hansen brøt det etiske regelverket til kommunen da han bodde gratis i en ferieleilighet i Tyrkia som tilhører den lokale forretningsmannen Cafer Karan i Rana.

Leder for kontrollutvalget, Allan Rognan, sier koblingen mellom ferieturen og Bech-Hanssens rolle som sjef i kommunen er uheldig.

– Vi har etter ei vurdering kommet frem til at han har overtrådt de etiske retningslinjene som går på det å motta en personlig fordel, mens han sitter som øverste leder for et prosjekt i forhold til kunnskapssenteret, sier Rognan.

Blander roller

Rana kommune planlegger å etablere et kunnskapssenter i Stakobygget i Rana. I samme bygg driver Cafer Karan restaurant i første etasje. Kommunens flyktningetjeneste leier også leiligheter hos Karan for tett under 600.000 kroner per år. Derfor mener kontrollutvalget at det er problematisk at ledere i kommunen samtidig mottar vennetjenester fra Karan som gir dem personlige fordeler.

– Vi synes det er uheldige koblinger mellom den posisjonen som Bjørn Bech Hansen har som teknisk sjef, og den ferieturen, sier Rognan.

Etterforskes av politiet

Politiet på Helgeland etterforsker nå tre personer for å finne ut om det har foregått korrupsjon i kommunen. De tre er teknisk sjef Bjørn Bech Hansen, rådmann Sigmund Johnsen og den lokale forretningsmannen Cafer Karan.

Ordfører visste allerede i sommer

Ordfører i Rana, Geir Waage, skal ha vært orientert både om rådmannens leilighetskjøp og lånet av ferieleiligheten siden i fjor sommer, skriver Kommunal Rapport .

Ordføreren ba selv rådmannen om å betale for leilighetslånet i Tyrkia da han kom tilbake fra ferien. Selv om dette ikke skjedde, har ordføreren ikke foretatt seg noe i saken. Han har heller ikke bedt rådmannen vurdere sin habilitet i forbindelse med forberedelsene av en kommunal byggesak som berører Karan.

Blir ikke permittert

Ordfører Geir Waage sier at han ikke finner noen grunn til å ta Sigmund Johnsen av stillingen som rådmann mens etterforskningen pågår. Teknisk sjef er heller ikke permittert.

8.februar skal saken behandles i kommunestyret.