NRK Meny
Normal

Tar unike bilder av ekornpar: – Det gjelder å være tålmodig

Ida Johanne Nova fra Bodø har klart å temme et ekornpar. Det blir det gode bilder av. – Men husk at du ikke har lov til å ta ville dyr med hjem, sier zoolog Einar Strømnes.

Ida Johanne Nova fra Bodø har i mange år hatt stor interesse for foto, og liker å ta bilde av dyrelivet i naturen. Bildene legger hun ut på Instagram-kontoen sin, som hun gjerne merker med #nrknordland.

En gjenganger der, er et ekornpar, som Nova har brukt lang tid på å gjøre tamme.

Tamt ekorn

TEMMER EKORN: Ida Johanne Nova fra Bodø har klart å temme et ekornpar.

Foto: Ida Johanne Nova

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på bildene mine, spesielt av ekornparet. Mange synes det er utrolig at jeg kommer meg så tett innpå dem, sier Nova til NRK.

Ekornparet holder til på Grønnåsen i Bodø, hvor Nova har stall med hest.

– Jeg har matet dem gjennom hele året, og vi har etter hvert blitt gode venner, sier hun.

– Blir ikke like tamme som kjæledyr

Har du selv lyst til å «temme» smådyr for så å ta bilde av dem, har zoolog Einar Strømnes ved naturhistorisk museum i Oslo noen gode råd.

– Du får dem nok ikke like tamme som kjæledyr, men hvis man fôrer dem jevnt over noen uker eller måneder, kan du få dem til å bli ganske fortrolig med deg, sier han.

Einar Strømnes

Zoolog Einar Strømnes ved naturhistorisk museum i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Men man imidlertid bør ikke gå lenger enn dét, legger Strømnes til.

– Nå på våren kan man lett møte på fugleunger og andre dyr som nettopp har kommet til verden. Men det er viktig å huske på at man i utgangspunktet ikke har lov å ta ville dyr inn i huset ditt, selv om de er søte og man kan føle seg fristet til det.

– Som regel er foreldrene i nærheten, og det er dessuten krevende å ta seg av dyr som er født i det fri, legger Strømsnes til.

– Må være tålmodig

Tilbake i Bodø forteller Nova, som til daglig jobber som assistent i barnehage, at bildene blir tatt med enten mobil eller speilreflekskamera, alt etter som hva hun har tilgjengelig.

– Det varierer hvor heldig jeg er. Noen ganger er jeg heldig, mens andre ganger må jeg være tålmodig for å få de bildene som jeg vil ha, sier hun.

Laster Instagram-innhold

Her er et av bildene, som Nova la ut i påsken.